Ylva Johansson: “Vi behöver minst en miljon migranter per år”

Migrationskrisen i Europa

publicerad 16 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Ylva Johansson (S) ser gärna minst en miljon migranter per år till EU.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I samband med ett EU-möte förra veckan talade Ylva Johansson, socialdemokrat och EU-kommissionär med ansvar för inrikes frågor, om EU:s “långsiktiga demografiska utmaningar” som hon menar kräver en mycket storskalig invandring till unionen.

– Den legala migrationen bör växa ungefär med en miljon per år, påstår hon.

Ylva Johanssons kommentarer i Aten den 8 januari kommer mot bakgrund av Europas pågående kamp för att locka till sig högkvalitativa arbetstagare. Hon påpekade att cirka 3,5 miljoner migranter redan anländer lagligt varje år, jämfört med cirka 300.000 som anländer illegalt.

S-toppen menar att EU kommer att behöva förlita sig på arbetskraft från andra länder i takt med att medlemsländernas egna befolkningar blir allt äldre. Ett mantra som ser dagens ljus från tid till annan. Enligt henne minskar EU:s befolkning i arbetsför ålder med cirka en miljon per år.

Det innebär att den legala migrationen bör växa ungefär med en miljon per år och det är verkligen en utmaning att göra det på ett ordnat sätt, sade Ylva Johansson enligt nyhetssajten EU Observer.

EU-kommissionens egen rapport målar upp en bild om ännu större befolkningsförluster inom medlemsländerna. Den prognostiserar att befolkningen i “arbetsför ålder” kommer att minska från 334 miljoner år 2014 till cirka 238 miljoner år 2060, såvida EU inte snarast lockar till sig arbetstagare genom migration.

Migrationsministern uttalar sig

Sveriges migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) sade i ett skriftligt uttalande att regeringen arbetar för att attrahera “rätt typ av invandring”. Migrationsministern menar samtidigt att fler som redan är i landet behöver ta de jobb som finns.

Detta inkluderar att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring, eftersom Sverige behöver attrahera talanger från hela världen. Sverige behöver skifta fokus från storskalig lågkvalificerad till högkvalificerad arbetskraftsinvandring, och se till att fler människor som redan finns i Sverige tar de jobb som finns tillgängliga.

Enligt Eurostat kommer befolkningen inom unionen att öka, för att omkring 2026 nå en topp på drygt 453 miljoner människor. Fram till 2050 kommer det sedan att ske en gradvis minskning till cirka 448 miljoner, varefter minskningen tilltar. Detta förväntas fortsätta åtminstone fram till 2100, då befolkningen kommer att uppgå till cirka 420 miljoner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!