Jämställdhetsministern: ”Skaffa färre barn”

publicerad 1 juni 2022
- av Jan Sundstedt
Några planer på att förbjuda människor att skaffa barn finns inte, poängterar Nordmark.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) vill ta bort flerbarnstillägget och menar nu att den som väljer att skaffa mer än ett barn måste göras medvetna om negativa konsekvenser hon anser detta medför – något svenska myndigheter nu även ska fokusera på.

– Alla som kan arbeta ska arbeta. Man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja, det är en viktig utgångspunkt, säger Nordmark i en intervju med vänsterpopulistiska Aftonbladet.

Hon poängterar att den svenska regeringen inte har några planer på att direkt förbjuda människor att skaffa flera barn – men att de som gör det åtminstone måste göras medvetna om de stora negativa konsekvenserna som hon menar att deras familjebildning har för Sverige.

– Man skaffar så många barn man vill, vi kommer inte begränsa det. Men det är viktigt att vi är tydliga med konsekvenserna om man skaffar flera barn. Gör jag det är risken att jag inte kommer in på arbetsmarknaden, får en sämre pension och att jag inte kan försörja mina barn på rätt sätt och ge dem rätt möjligheter i livet, fortsätter Nordmark.

För att influera kvinnor till att inte skaffa flera barn så kommer nu ett antal myndigheter – bland annat Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan att få i uppdrag att ”informera kvinnorna om konsekvenserna” samt ”informera om familjeplanering och ge karriärsråd”.

Enligt Nordmark kan flerbarnstillägget ifråga snart vara på väg att försvinna.

– Skulle vi ta bort det nu så skulle det innebära att fler barn blir fattiga. Men jag utesluter inte att vi kan fasa ut det framöver. Vi måste vara redo att ändra även dessa reformer, välfärdssystem ska inte stänga in människor i sina hem, menar hon.

I praktiken är det framförallt kvinnor med invandrarbakgrund som skaffar flera barn och heller inte arbetar i lika hög utsträckning som svenska kvinnor och man vill därför även se över etableringstilläggets utformning.

Fakta: Flerbarnstillägget

Flerbarnstillägget är en statlig ersättning som betalas ut utöver barnbidraget till den som har två eller fler barn. Grundbeloppet är på 150 kronor för två barn och ökar sedan för antalet barn utöver detta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!