Fler svenskar har ett psykiskt ansträngande arbete

publicerad 11 december 2023
- av Sofie Persson
Bland kvinnorna uppger 57 procent att man är psykiskt stressad på arbetet.

Över hälften av svenskarna upplever att de har ett psykiskt ansträngande arbete, visar en ny rapport. En av fem upplever att man ofta arbetar under tidspress.

Andelen svenskar som uppger sig ha ett stillasittande arbete har ökat från 25 till 41 procent under de senaste tjugo åren, medan andelen som svarar att de har ett psykiskt ansträngande arbete har ökat med 9 procentenheter de senaste tio åren, från 43 till 52.

Vidare uppger omkring 60 procent att de frekvent arbetar under tidspress, enligt nya siffror från SCB som sammanställts av ManpowerGroup. Det är den högsta andelen sedan rapporten genomfördes första gången 1980.

Det är oroande att så många svenskar upplever att de jobbar under sämre villkor. Att ofta jobba under tidspress och psykisk stress blir snabbt ett arbetsmiljöproblem som går ut över möjligheten att göra ett bra arbete, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup, i ett pressmeddelande.

Vidare har andelen som uppger att de har svårt att koppla bort arbetet vid ledighet ökat från 29 till 43 procent under de senaste 20 åren.

Bland kvinnor uppger 57 procent att de är psykiskt stressade på arbetet medan männen hamnar jämförelsevis lågt på 49 procent. Inom vården märks skillnaden mellan könen mer tydligt då 73 procent yrkesverksamma kvinnor upplever arbetet som psykiskt ansträngande jämfört med knappt 63 procent av männen.

SCB:s rapport ”Arbetsmiljö 1980–2022” bygger på statistik från Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF), som beskriver levnadsförhållanden för Sveriges befolkning från 16 år inom bland annat hälsa, ekonomi, sysselsättning och arbetsmiljö.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!