Mindre social stress vid mindfulness

publicerad 10 januari 2024
- av Sofie Persson
134 kvinnor deltog i studien.

En nederländsk studie visar att individer med högre grad av så kallad mindfulness upplever mindre stress under sociala situationer. Däremot upplevdes de inte annorlunda, varken i positiv eller negativ bemärkelse, av andra.

“Mindfulness” kan förklaras som en egenskap eller ett sinnestillstånd som beskriver en individs naturliga benägenhet att vara medveten om sina aktuella tankar, känslor och omgivningar på ett accepterande och icke dömande sätt. Det beskrivs ofta som att man är mer fokuserad på nuet och förknippas bland annat med bättre emotionell kontroll, minskad stress och ett generellt bättre välbefinnande. Mindfulness kan också utövas genom meditation, då man tillfälligt framkallar det som ett tillstånd.

Forskare vid Radboud University Nijmegen i Nederländerna ville utforska hur mindfulness som egenskap påverkade sociala interaktioner. I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Social and Personal Relationships, deltog 134 kvinnor som delades upp i 67 par. Alla fick sedan svara på ett formulär gällande deras mindfulness-egenskaper.

Paren, som inte kände varandra tidigare, fick interagera med varandra under stressade situationer. Uppgiften började med att deltagarna stod mycket nära varandra samtidigt som de presenterade sig. Sedan flyttade de sig till varsin sida av rummet och rapporterade sina stressnivåer. Därefter arbetade de tillsammans med en uppgift där den ena personen skulle hålla en pekare inuti en cirkel som hölls av den andra personen utan att röra cirkelns kanter.

“Positiva interaktionsupplevelser”

Efter uppgiften berättade deltagarna hur mycket de uppskattade interaktionen, hur uppmärksam deras partner var, hur bekväma de kände sig under introduktionen och hur bra deras partner hanterade misstag.

Resultaten visade att personer med högre nivåer av mindfulness upplevde mindre stress och tyckte bättre om interaktionen. De beskrev också sina partners som mer uppmärksamma och kände större komfort under mötet. Däremot var de stressnivåer deltagarna kände inte kopplade till hur uppmärksamma deras motpart var.

Personer med hög mindfulness uppfattades inte av sina partner som mer eller mindre uppmärksamma, eller bättre eller sämre på att hantera uppgiften och misstag. Dock var de med högre mindfulness något mer gillade av andra i interaktionen jämfört med de som hade lägre nivåer av det.

I vår studie fann vi att om du har en hög grad av mindfulness kan du i allmänhet ha mer positiva interaktionsupplevelser, men det är inte nödvändigtvis sant för dina interaktionspartner“, skriver forskarna i studien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!