Studenters stress ökade i samband med coronarestriktioner

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 19 juni 2023
- av Sofie Persson
Studenter utan tidigare universitetsstudier kände en högre grad av oro än övriga.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en ny svensk studie har forskare tittat på hur studenters hälsa påverkats av coronarestriktionerna. I denna kom man fram till att det fanns en ökad oro bland studenterna och främst hos dem som inte tidigare studerat på universitetsnivå.

Under 2020 infördes restriktioner på Sveriges universitet i samband med utbrottet av covid-19. I en ny studie från Umeå universitet har man analyserat studenters stressnivåer i samband med restriktionerna.

Där har man främst följt studenter som påbörjade sina studier under 2020 och som i år tar kandidatexamen. Där fann man att det fanns en ökad oro för studenter i allmänhet i samband med covid-19 och att det påverkade livstillfredsställelsen negativt. De som främst upplevde en högre grad oro var studenter som tidigare inte gjort några universitetsstudier. Skillnaden mellan oron hos nya studenter respektive tidigare studenter höll i sig fram till våren 2022.

Studenter med begränsad erfarenhet av universitetsstudier innan pandemin slog till, och då särskilt nya studenter hösten 2020, upplevde generellt högre grad av oro jämfört med mer etablerade studenter, säger forskaren Andrea Bohman vid Umeå universitet, till forskning.se.

Däremot kände nya studenter som fick bra stöd av lärare mindre oro, visar studien. Det var också viktigt att man hade en bra sammanhållning i klassen.

Studien visar också hur svenska universitet hanterat coronakrisen och vilka utmaningar man stått inför.

Även tidigare studier har visat att studenter världen över generellt känt sig mer deprimerade vid hårdare coronarestriktioner, något som Nya Dagbladet tidigare har rapporterat om.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!