Svenskarna allt mer ekonomiskt pressade

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 15 juni 2023
- av Isac Boman
Många kvinnor sover dåligt på grund av ekonomisk stress.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var fjärde svensk känner sig stressad över sin privatekonomi och många uppger att stressen leder till sämre sömn och försämrade relationer med barn och partner.

Inflation, chockhöjda priser, och stigande räntor har drabbat många svenskar hårt och pressat många hushålls ekonomi till bristningsgränsen. En undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo visar att mer än var fjärde svensk (26 procent) känner sig direkt stressade över sin privatekonomi.

2000 personer i alla åldrar har tillfrågats under april månad och de största stressfaktorerna är höjda livsmedelspriser, boendekostnader, drivmedelspriser och det höjda elpriset.

Det kan noteras att kvinnor i högre utsträckning än män fått problem med psykisk ohälsa och sömn på grund av den ekonomiska krisen medan fler män vittnar om att den ekonomiska oron fått relationen med partner och barn att påverkas negativt.

Vi ser i våra siffror att en stor andel av svenskarna upplever stress kopplat till sin privatekonomi. Det är en allvarlig utveckling som vi följer noga, inte minst med tanke på att det påverkar allt från sömnen till relationen med barnen. Genom att dela med oss av dessa insikter hoppas vi kunna synliggöra frågan och ge fler tillgång till verktygen de behöver för att skapa större privatekonomisk trygghet på sikt”, kommenterar Åsa Fagerlund, sparansvarig på Borgo.

Det framgår också att var tionde svensk överväger att sälja sin bostad på grund av de ökade boendekostnaderna och att 76 procent svenskar trots allt har ett regelbundet sparande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!