Världen över sprids den sensationella nyheten från New York om coronasmittade patienter som framgångsrikt behandlats med en cocktail bestående av hydroxiklorokin, zinksulfat och antibiotika. Samtidigt försöker nu flera tech-jättar som Facebook förhindra att information om det nya botemedlet sprids i allmänheten. Bland annat har Brasiliens president Jair Bolsonaro censurerats för att ha riktat uppmärksamhet mot forskningsområdet.
En cocktail av malarialäkemedlet hydroxiklorokin, zinksulfat och antibiotikumet azithromycin. Det kan vara den senaste lovande upptäckten för att stoppa coronasmittan efter att samtliga 699 patienter tillfrisknade efter behandling av ifrågavarande cocktail som tagits fram av läkaren Vladimir Zelenko i New York.
Att 100 procent av patienterna tillfrisknade och ingen avled eller ens behövde respirator får sägas vara sensationellt. Zelenko säger själv att han såg symptom på andnöd försvinna på bara några timmar efter att patienterna medicinerades. Behandlingen är dessutom förhållandevis billig i jämförelse med mer exotiska mediciner och kostar omkring 20 dollar för fem dagars behandling.
Nu hoppas Zelenko att president Donald Trump och amerikanska myndigheter går ut och informerar allmänheten om den nya behandlingen, som redan i praktiken har börjat användas för mer omfattande tester på sjukhus i New York. Donald Trump har sedan tidigare ställt sig preliminärt positiv till att undersöka klorokinets effekter på coronavirus, och uttalade sig redan den 19 mars om att tester av preparatet skulle skyndas på. Nyfikenheten på den nya klorokin-cocktailens egenskaper delas dock inte av alla.
Twitter, Facebook och Youtube meddelar bland annat att man raderat inlägg av Brasiliens president Jair Bolsonaro för att han brutit mot community-regler genom att uttala positivt intresse för hydroxiklorokin. På tisdagsmorgonen hade Youtube tagit ner två videor, parallellt med att Twitter tog bort två inlägg på samma tema. Facebook bekräftar därtill enligt Bloomberg att man tagit ner en video från Bolsonaro av samma anledning. Företagets kontroversielle vd Mark Zuckerberg har tidigare sagt att man följer riktlinjer från Världshälsoorganisationen för att avgöra vad som är skadligt, och därför ska materialet raderas från den hårt kritiserade plattformen.
Även den franske presidenten Emmanuel Macron och hans regering får stenhård kritik av Asia Times krönikör Pepe Escobar för att man tidigt efter de första testerna gick ut och klassade klorokin som en giftig substans som bara ska finnas tillgänglig via recept. Två månader senare befinner sig landet i princip i karantän och trots detta vägrar franska myndigheter fortfarande att prata om de lovande resultat som hydroxiklorokin haft i behandling av coronasmittade.
Den profilerade franske läkaren Didier Raoult har förespråkat att implementera tidigare existerande varianter av klorokin som bedömts vara verksamma, men med långsammare effekt än den cocktail som nu upptäckts. Raoult har därför utan att få gehör förespråkat att sätta in klorokinet i ett så tidigt skede som möjligt för att kunna rädda patienter och menat att man med detta kunnat undvika karantänen annat än för riktade områden och därmed även undgå de omfattande sociala och ekonomiska konsekvenser som det innebär.
Escobar menar att Macron liksom många andra politiker går läkemedelsindustrins ärenden och att det är den direkta förklaringen till att man uteslutande fokuserar på ett lukrativt nytt vaccin och samtidigt bekämpar möjliga framsteg för andra potentiella botemedel mot coronasmittan. Frankrikes hälsominister har trots Raoults tydliga uttalanden öppet deklarerat att man inte har någon lösning på coronakrisen, och man har likt Sverige också vägrat att utföra masstester trots framgångsrik användning i Sydkorea och Tyskland.
Svenska myndigheter avfärdar trots den allvarliga situationen sedan tidigare konsekvent att testa C-vitamin och kolloidalt silver i mer omfattande skala, trots de båda preparatens potentiellt lovande effekter mot coronaviruset som tillämpats bland annat i Kina. Man vägrar också att se närmare på eventuella effekter av övermedicinering och metabola sjukdomar som färsk forskning antyder har en betydande roll för dödligheten av det virus som just nu sprids. Det är ännu oklart huruvida man eventuellt kan vara intresserad av att testa den nya hydroxiklorokin-blandningen i en svensk kontext.