Amerikanska regeringsdepartementet: Labbläcka mest sannolik orsak till covidutbrottet

Coronavirusets spridning

publicerad 1 mars 2023
- av Isac Boman
Covid-19 Wuhan
T.v: Virologiska institutet i Wuhan. T.h: Coronavirus.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt det amerikanska energidepartementet är en läcka från ett kinesiskt laboratorium den mest sannolika förklaringen till coronautbrottet i slutet av 2019 – en teori som när den först lanserades avfärdades som en långsökt konspirationsteori.

Wall Street Journal och Dow Jones är två medieaktörer som uppger att man kommit över myndighetens hemligstämplade underrättelserapport som nyligen ska ha delats ut till president Joe Biden och hans stab samt vissa särskilt utvalda kongressledamöter.

Tidigare har energidepartementet inte velat ta ställning i frågan kring virusutbrottets orsak men har nu gjort en ny bedömning på grund av ”nya underrättelser”. Vilken ny information som fått myndigheten att ändra uppfattning framgår dock inte.

Noterbart är myndighetens bedömning att viruset började spridas genom en labbläcka görs med en ”låg grad av säkerhet” – men tros ändå tillmätas stor betydelse i USA då energimyndigheten beskrivs ha tillgång till ”betydande vetenskaplig expertis” och ansvarar för flera laboratorier i USA.

Det bör nämnas att olika amerikanska institutioner gör olika bedömningar kring virusutbrottets ursprung. Medan energidepartementet, och även polismyndigheten FBI, tror på en labbläcka menar andra myndigheter att det är mest sannolikt att viruset kom från ett djur vilket initialt hävdades.

– Just nu finns det inget definitivt svar som kommit fram från underrättelsearbetet i den här frågan, hävdar Vita husets nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Avfärdades som konspirationsteori

Det kan också noteras att teorin om att viruset började spridas efter en läcka i ett laboratorium inledningsvis avfärdades som en galen och farlig konspirationsteori – och bland annat ledde till att denna teori censurerades på sociala medier.

Exempelvis Myndigheten för samhällsskydd och beredskap publicerade studien ”Covid-19 och konspirationsteorier” där man bland annat hävdade att uppfattningar om att covid-19 skapades i ett laboratorium ”kopplades tidigt till det som är ett kännetecken för konspirationsteorier, nämligen att skuldbelägga och peka ut syndabockar”.

Även den populärvetenskapliga tidskriften Illustrerad Vetenskap deklarerade tidigt att det var ”fejkade nyheter” att påstå att coronaviruset skapades i ett labb och forskarna var tvärsäkra på att viruset uppstått på naturlig väg.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat forskaren och molekylärbiologen Judy Mikovits som uppger att hon blev trakasserad, hotad, arresterad och karaktärsmördad efter att hon gått ut med uppgifter om amerikansk finansiering av ett coronavirusprojekt vid laboratoriet i Wuhan – samma labb som covid-19 tros ha läckt från.

– Om jag skrev på sociala medier, om jag sa någonting alls så skulle de hitta på nya bevis mot mig och kasta in mig i fängelset igen, berättar Mikovits.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!