Epidemiologen: ”Kina och USA skapade covid”

Coronavirusets spridning

publicerad 6 december 2022
- av Markus Andersson
Enligt Dr Andrew Huff är det fastställt att viruset skapades av forskare i Wuhan.

Dr Andrew Huff är epidemiolog och tidigare vice ordförande för EcoHealth Alliance – en New York-baserad grupp som arbetat nära det beryktade laboratoriet i Wuhan.

I hans nya bok ”Sanningen bakom Wuhan” intygar han att upphovet till covid-19 kan härledas till experiment av genetiskt modifierade coronavirus i Kina, finansierade av USA.

Epidemiologen menar att det var experimenten i Wuhan som genomfördes med undermålig biosäkerhet som ledde till labbläckan och att viruset därefter sedan spreds globalt.

EcoHealth Alliance och utländska laboratorier hade inte tillräckliga kontrollåtgärder för att säkerställa korrekt biosäkerhet och riskhantering, vilket i slutändan resulterade i laboratorieläckan vid Wuhan Institute of Virology”, skriver han i den ännu inte utgivna boken som The Sun har läst.

EcoHealth Alliance har under mer än ett decennium studerat coronavirus hos fladdermöss med amerikansk finansiering och arbetat mycket nära laboratoriet i Wuhan. Huff var verksam vid organisationen mellan 2014 och 2016 och arbetade som amerikansk regeringsforskare inom forskningsprogrammets sekretessbelagda delar.

Han hävdar bland annat att organisationen utbildade personal vid labbet i Wuhan om de ”bästa existerande metoderna för att modifiera fladdermuscoronavirus att attackera andra arter” och att ”Kina visste från dag ett att det här var en genetiskt modifierad substans”.

Den amerikanska regeringen bär skulden för överföringen av farlig bioteknik till kineserna”, konstaterar han vidare och berättar att han blev ”förskräckt” när han insåg att USA gav Kina denna typ av teknologi för biovapen.

“USA ljög för alla”

I boken hävdar Huff vidare att ”ingen bör bli förvånad över att kineserna ljög om utbrottet av SARS-CoV- och att de sedan gick utomordentligt långt för att få det att se ut som om sjukdomen uppstod naturligt”. ”Den chockerande delen”, menar Huff, “är hur den amerikanska regeringen ljög för oss alla”.

2009 började laboratoriet i Wuhan arbeta tillsammans med EcoHealth Alliance med ett USA-finansierat projekt vid namn PREDICT – där fokus låg på kommande pandemiska hot. PREDICT skapades för att hitta djurburna virus med pandemisk potential – bland annat just coronavirus.

När Huff blev ombedd att utvärdera ett finansieringsförslag upptäckte han dock att forskarna ägnade sig åt att skapa SARS-CoV-2 via så kallad ”gain of function-forskning” där man genetiskt modifierar en organism i syfte att få den att lättare smitta människor för att hjälpa forskarna att pröva olika vetenskapliga teorier, utveckla nya teknologier eller hitta behandlingar för infektionssjukdomar. Denna typ av forskning är förbjuden i många länder, och var också förbjuden i USA mellan 2014 och 2017.

Huff insåg att hans organisation arbetade mycket nära med laboratoriet i Wuhan med denna typ av forskning – och att man finansierades av USA. Han insåg också att detta virus aldrig skulle kunna påträffas i naturen och att det utvecklats till en ”mycket mer kraftfull patogen” i labbet.

EcoHealth Alliance utvecklade SARS-CoV-2 och var ansvarig för utvecklingen av SARS-CoV-2 under min anställning på organisationen”, berättar han i boken och tillägger att han i nuläget inte har sett några bevis för att viruset läcktes avsiktligen.

Wuhan Institute of Virology Foto:faksimil/Youtube

“Gigantisk underrättelseoperation”

Samtidigt menar han att programmet inte samlade in vetenskaplig data på sedvanligt sätt utan att det snarare påminde om en ”gigantisk underrättelseoperation”. Huff gör också antagandet att USA:s syfte förmodligen var att använda projektet för att bedöma utländska laboratoriers biovapenkapacitet.

Under 2015 och 2016 försökte han varna om bristerna i biosäkerhet. Under de kommande åren kom även andra med liknande varningar om att det saknades expertis i Wuhan för att på ett säkert sätt kunna utföra forskningen om coronavirus.

När covid-19 väl började spridas under slutet av 2019 valde Kina och dess amerikanska samarbetspartners att mörklägga vad som inträffat vid labbet, menar han och tillägger att han har uppgifter som tyder på att USA:s regering varnades om läckan redan under augusti eller oktober 2019.

2016 lämnade Huff EcoHealth men erbjöds 2019 ett jobb på Defense Advanced Research Projects Agency – en federal myndighet under det amerikanska försvarsdepartementet som bedriver forskning för militära ändamål. Han tror själv att han erbjöds jobbet för att övertyga honom att hålla tyst om den känsliga information han kände till.

Underrättelsetjänsten insåg att jag var den ende i högre position som lämnat EHA, och det faktum att jag arbetade utanför regeringens kontroll gjorde mig till ett hot mot deras agenda”.

Huffs uppgifter ligger i linje med tidigare avslöjanden från bland andra molekylärbiologen Judy Mikovits, som redan i maj 2020 gick ut i dokumentären Plandemic med att USA:s smittskyddsmyndighet under Anthony Fauci under flera år bedrivit ett forskningsprojekt kring coronavirus från fladdermöss i Wuhan, något som även bekräftats av myndighetens egna offentliga handlingar.

Amerikanska The National Institutes of Health har tidigare i ett brev till kongressen försäkrat att de fladdermusvirus som EcoHealth Alliance studerade i Wuhan inte kan ha gett upphov till covid-19.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!