Annons:

Så äter du för bättre sömn

Uppdaterad maj 1, 2022, Publicerad maj 1, 2022 – av Sofie Persson
Sojabönor och parmesanost.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

183 590 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Sömnproblem är vanligt och har stor inverkan på vårt välmående. Ett faktum många dock inte känner till är att kost och sömn går hand i hand och att det därför är bra att veta vad man kan äta på kvällen för att förbättra sina chanser att sova bättre.

Sömn är bland det viktigaste för vårt välmående men trots det sover fler och fler sämre. I en sammanställning av Stressforskningsinstitutet menar man att sömnproblem har ökat kraftigt de senaste 30 åren och att ungefär 25 procent av svenskarna har problem med sin sömn varje vecka. Att ha både små och stora problem med sömnen påverkar livet oerhört mycket och får man inte bukt med problemen kan situationen bli väldigt jobbig.

Aminosyran tryptofan

Tryptofan är en essentiell aminosyra som kroppen inte kan tillverka själv, men är däremot en viktig del för kroppens tillverkning av melatonin, det vill säga ett hormon som hjälper till att reglera dygnsrytmen och göra oss sömniga på kvällarna. Tryptofan hjälper också till att tillverka signalsubstansen serotonin, som bland annat påverkar humör och välbefinnande och som också behövs för att skapa melatonin.

Annons:

Kroppen behöver också bland annat magnesium, vitamin B6 och kalcium för att tillverka tryptofan. Det kan därför vara en god idé att äta vissa livsmedel som innehåller dessa ämnen till middag, dock ska man inte äta för tätt inpå läggdags eftersom kroppen behöver bearbeta matintaget, vilket i sig kan göra det svårare att somna. Det kan vara bra att låta det gå åtminstone någon timme mellan middag och läggdags.

Frukt och grönsaker

Mango är således bra att äta till kvällen eftersom det innehåller både tryptofan och vitamin B6. Körsbär innehåller i sin tur naturligt melatonin.

Banan innehåller både magnesium och vitamin B6 och dess skal innehåller tryptofan. Således kan te gjort av bananskal vara en idé. Kiwi innehåller serotonin och i en studie från 2011 proponeras att sömnkvalitén kan öka om man äter kiwi innan läggdags. I studien åt 24 personer två kiwifrukter en timme innan läggdags och nära 29 procent av gruppen upplevde att de somnade lättare än förut. Cirka 13 procent av testgruppen upplevde att de sov längre än tidigare.

Spenat har magnesium, kalcium och vitamin B6 i sig. Vetegroddar har en hyfsad mängd tryptofan i sig och innehåller även mycket vitamin B6 och en hel del magnesium.

Magnesium har även en generell muskelavslappnande effekt. Tar man tillskott av magnesium kan det därför vara en bra idé att ta det på kvällen, istället för på morgonen eller under dagen.

Foto: Pranjall Kumar/Unsplash

Frön och nötter

Mandlar innehåller magnesium, kalcium, vitamin B6 och tryptofan, vilket gör dem perfekta att avnjuta på kvällskvisten. Linfrön är en bra källa för magnesium, men även vitamin B6 och kalcium. Livsmedelsverket rekommenderar dock inte intag av för mycket linfrön eftersom det finns risk för att få i sig skadliga mängder vätecyanid. Risken är också större om man äter krossade linfrön istället för hela.

Även solrosfrön innehåller mycket magnesium, samt en hel del kalcium och vitamin B6. Pumpafrön innehåller väldigt mycket magnesium samt även tryptofan, vilket gör dem utmärkta att äta vid middagstid.

Kolhydrater och sömn

Kolhydrater förekommer i allt från godis, pasta, grönsaker till frukt och gryn, och kan delas upp i ”snabba” och ”långsamma”, det vill säga de med högt glykemiskt index (GI) och det med lågt. "Goda" kolhydrater från exempelvis frukt och grönsaker är enligt Livsmedelsverket viktigt att få i sig,  samtidigt som kolhydrater från exempelvis läsk och kakor är mindre viktiga.

I en sammanställning av olika studier från 2016 indikeras att ett lågt intag av kolhydrater i allmänhet kan vara associerat med dålig sömn.

I samma sammanställning tittade man på en studie gällande intag av kolhydrater med både lågt och högt glykemiskt index (GI) innan sängdags. I studien fann man att de som konsumerade en måltid med högt GI innan sovdags somnade lättare. Om du har svårt att somna kan det således vara värt att testa att äta något med ”snabba” kolhydrater innan sovdags. Med detta sagt är det troligen inte särskilt gynnsamt att äta godis och dricka läsk eller andra onyttigheter, men däremot potatis, dadlar och palsternacka har alla ett högt GI, enligt matkalkyl.se. Däremot visar en annan studie att djupsömnen i sin tur kan bli negativt drabbad om man har en diet med högt GI.

Foto: Nicolas J Leclercq/Unsplash

Andra livsmedel som kan hjälpa

I en sammanställning av 14 tidigare studier av mjölkprodukter och sömn fann man att det var bra för sömnen att ha en balanserad diet som innehåller mjölkprodukter. Enligt en studie från 2018 ska varm mjölk med honung gynna god sömn, dock märktes ingen skillnad förrän tredje dagen med detta intag, mjölk har dock inte lika högt kalcium-innehåll som exempelvis ost. Ost innehåller en hög andel tryptofan, vilket gör det till ett bra livsmedel att inta mot kvällen. Ju magrare ost, desto mer tryptofan - förutom parmesanost, som undantagsvis har en högre andel.

Sojaprodukter har höga halter av tryptofan, magnesium och även hyfsat med vitamin B6. Vidare innehåller kakaopulver en god mängd tryptofan och en hög andel magnesium. En idé är att testa varm choklad som efterrätt med honung, eller annan sötning. Socker är i regel inte bra att inta innan läggdags.

Recept varm choklad (utan socker)

  • 2-3 dl mjölk
  • 1-2 tsk kakao
  • 1 tsk agavesirap/honung/dadel

Värm mjölken i en kastrull och smaka av med kakao och sötning. För extra lyx; toppa med vispad grädde och pudra avslutningsvis över lite mer kakao. Väljer du att söta chokladen med en dadel så mixar du samman alla ingredienser i en mixer innan du värmer den i kastrullen. Receptet kommer från Sporthälsa.

Recept på "Sov gott-sallad"

  • Cirka 65 gram ekologisk bladspenat
  • Två nävar valfri sallad
  • Ett gäng körsbärstomater
  • En liten näve mango
  • En stor näve valfri ost
  • Önskvärd mängd sojabacon-bitar (eller vanlig bacon)
  • En halv näve pumpafrön

Stek sojabaconet krispigt och ställ åt sidan. Skär tomaterna, mangon och osten. Blanda allt i en skål. Servera med valfri dressing, om så önskas. Räcker till cirka 2 personer.

 

Inte har du väl missat Nya Dagbladets artikel med allmänna tips mot sömnproblem? Är det så kan du ta del av den här.

Kännetecken för insomni

• lång insomningstid – 45 minuter eller mer
• upprepade uppvaknanden med svårigheter att somna om
• vaknar i förtid och har svårt att somna om
• besvär med trötthet, humörsvängningar eller nedsatt funktionsförmåga under dagtid
• för att få insomnidiagnos ska minst ett av sömnbesvären, samt något av dagtidsbesvären, förekomma minst 3-4 gånger/vecka och under minst 1 månad i följd.

Källa: Stressforskningsinstitutet

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Trådlösa hörlurar kan ge sköldkörtelknölar

Publicerad november 11, 2025 – av Redaktionen

Långvarig användning av trådlösa hörlurar kan orsaka knölar på sköldkörteln, visar olika studier. Vidare visar forskning att dessa typer av hörlurar utsätter användaren för olika grader av magnetfält.

Onormala utväxter i sköldkörteln yttrar sig vanligen som lokaliserade svullnader i sköldkörtelvävnaden. De flesta sköldkörtelknölar är godartade, asymptomatiska och kräver ingen behandling, men vissa kan dock vara maligna – något som ökat kraftigt i befolkningen under de senaste 15 åren enligt en studie som publicerats tidigare i år.

En studie från 2024 visade att långvarig stor daglig användning av trådlösa hörlurar som sänder mikrovågor från Bluetooth med 2,4 GHz är starkt kopplat till ökad risk för knölar på sköldkörteln, skriver Strålskyddsstiftelsen. Något som förklaras med att sköldkörteln, som är väldigt känsligt för strålning, är ett av de mest exponerade organen när man använder sådana hörlurar samt även en mobil. Studien visade också att känsligheten för att utveckla sköldkörtelknölar ökade med stigande ålder.

"Vår studie visade på ett signifikant samband mellan långvarig användning av Bluetooth-headset och ökad risk för sköldkörtelknölar, vilket understryker vikten av att beakta hälsoeffekterna av modern teknik, särskilt när det gäller enheter som Bluetooth-headset som används dagligen", konstaterar forskarna.

Annons:

Magnetfält

Trådlösa hörlurar avger strålning, men studier visar också att de avger magnetfält.  I en studie som publicerats 2023 undersökte forskare sex modeller av hörlurar som stoppas in i örat. Dessa gav en exponering för statiska magnetfält från 20 mT på ytan till tiotals μT i innerörat. Forskarna konstaterar att det behövs mer forskning på kombinationen av exponering för förhöjda magnetfält och mikrovågor – varav man rekommenderar användning av hörlurar med luftslang.

Apples trådlösa AirPods, till exempel, ”kommunicerar med varandra med hjälp av ett magnetiskt induktionsfält, ett variabelt magnetfält som den ena hörluren sänder genom din hjärna för att kommunicera med den andra”, förklarade Dr Joel Moskowitz i tidningen Daily Mail, som är en av ledande experter på området hälsorisker med elektromagnetisk strålning och medlem i den internationella strålskyddskommissionen ICBE-EMF. Han konstaterade att det helt saknas forskning om hälsoeffekterna av denna exponering.

Troligen cancerframkallande

Mikrovågsstrålning är något som forskning visat kan skada cellers DNA, orsaka oxidativ stress och skada hjärnans celler och funktion, vilket kan få effekter i form av exempelvis huvudvärk, försämrat minne, kognitiv förmåga och sömn – och det är just denna typ av strålning som finns i trådlösa hörlurar, något som Strålsskyddsstiftelsen skrivit om.

Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat mikrovågsstrålning som möjligen cancerframkallande, klass 2B. Många forskare anser idag att strålningen bör betraktas som cancerframkallande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Blåbär kan minska allergisymptom hos spädbarn

Publicerad november 7, 2025 – av Redaktionen

Att äta blåbär dagligen under spädbarnsåldern skulle kunna minska allergisymptom, pekar en amerikansk studie mot. Endast två matskedar om dagen räckte för att minska bland annat andningsrelaterade symptom.

I studien, som publicerats i Nutrients, deltog 76 friska spädbarn från Denverområdet i USA. Samtliga spädbarn ammades också. Under sju månader fick hälften av barnen ett pulver som motsvarar två matskedar blåbär varje dag, samtidigt som resten av barnen fick ett placebo-pulver. Blåbären i pulvret kom från så kallade "highbush blueberries" som odlas kommersiellt i USA, och inte från vilda bär.

Föräldrarna fick sedan rapportera in om barnen fick några allergiliknande symptom under periodens gång samtidigt som forskare analyserade blod- och avföringsprover i syfte att mäta bland annat barnens tarmbakterier.

Allergisymptom minskade

Vid studiens start hade flera av barnen i blåbärsgruppen allergisymptom, särskilt från luftvägarna. Vid studiens slut hade de barn som fått äta blåbärspulver större sannolikhet att blivit av med sina symptom jämfört med barnen i palcebogruppen. Främst hade barnen blivit av med andningsrelaterade symptom.

Annons:

Studien är gjord vid Colorado University i Denver där Stina Bodén från Umeå universitet deltagit, då hon var postdoktor vid det amerikanska universitetet fram till september i år.

Det är särskilt intressant att vi såg en minskning av IL-13, en inflammatorisk markör kopplad till allergi, samtidigt som IL-10, som har antiinflammatoriska egenskaper, ökade. Det tyder på en möjlig dubbel effekt av blåbären, säger Bodén i ett pressmeddelande.

Kan utveckla immunförsvaret

Resultaten pekar mot att äta blåbär redan i spädbarnsålder kan påverka lindringen av allergiska symptom och även kunna påverka utvecklingen av immunförsvaret. Forskarna betonar dock att resultaten är preliminära och att det behövs mer forskning för att bekräfta sambandet.

Våra resultat tyder på att blåbär kan påverka utvecklingen av immunförsvaret under spädbarnsåldern, men mer evidens behövs liksom att studera vad i blåbären som skapar effekterna, säger Bodén.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Taurin – Naturligt stöd för muskler, energi och återhämtning

Annonssamarbete med Swebbtv

Uppdaterad november 9, 2025, Publicerad oktober 24, 2025

Taurin är en svavelhaltig aminosyra som förekommer naturligt i kroppen och spelar en roll i många av kroppens biologiska processer. Den finns i hög koncentration i hjärta, hjärna, muskler och blodplättar samt hjälper till att reglera kalciumnivåerna i vissa celler, stödjer nervsystemets funktion, har antioxiderande egenskaper och spelar en roll för hjärtats och synens funktion.

Swebbtvs Taurin 400g består av 100% rent L-taurin i pulverform – ett tillskott som kan blandas i vatten eller juice för dagligt stöd.

Taurin bidrar till:

  • Stöd för normal muskelfunktion och nervsystemets funktion
  • Minskad trötthet och utmattning
  • Normal energiomsättning och elektrolytbalans
  • Bibehållande av normal hjärt- och kärlfunktion
  • Stöd för immunförsvaret och antioxidativ skydd

När kroppen behöver extra stöd

Taurin är särskilt viktigt för personer som tränar regelbundet, upplever stress eller har en kost med lågt taurinintag. Symptom på taurinbrist kan inkludera muskeltrötthet, nedsatt koncentration och långsam återhämtning efter fysisk aktivitet.

Annons:

Tips för att öka taurinintaget:

  • Inkludera taurinrika livsmedel som kött, fisk och skaldjur i kosten
  • Begränsa intaget av alkohol och koffein, som kan påverka taurinnivåerna

En enkel lösning för dagligt stöd

Swebbtvs L-Taurin 400g innehåller 100% rent L-taurin i pulverform. Denna sammansättning ger ett balanserat upptag och stöd för kroppens dagliga behov.

Vill du ge din kropp det stöd den behöver för muskler, energi och återhämtning?

Beställ Taurin från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

EU kan förbjuda handsprit

Publicerad oktober 21, 2025 – av Isac Boman
Handsprit beräknas förhindra 16 miljoner infektioner per år. Nu vill EU klassificera etanol som cancerframkallande och förbjuda många produkter.

Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA överväger att klassificera etanol som en cancerframkallande substans, vilket i praktiken skulle förbjuda många handspritsprodukter och rengöringsmedel som används på sjukhus. Sjukvårdsindustrin varnar för allvarliga konsekvenser för patientsäkerheten.

Alkoholbaserade rengöringsmedel är i dag godkända som säkra i EU och har funnits på Världshälsoorganisationens lista över essentiella läkemedel sedan 1990-talet, men den 10 oktober flaggade en arbetsgrupp inom den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA etanol som ett giftigt ämne som ökar risken för cancer och graviditetskomplikationer.

Enligt rekommendationen bör substansen ersättas i rengörings- och andra produkter.

ECHA:s kommitté som granskar biocidsubstanser ska mötas mellan 24 och 27 november för att besluta om etanol ska klassificeras som skadligt för människor. Därefter skickas en rekommendation till EU-kommissionen som fattar det slutliga beslutet.

Annons:

"Effekten skulle bli enorm"

Sjukvårdsindustrin har slagit larm om konsekvenserna av en sådan klassificering.

— Effekten på sjukhusen skulle bli enorm, säger Alexandra Peters vid Genèveuniversitetet och nätverket Clean Hospitals till Financial Times.

Hon påpekar att vårdrelaterade infektioner dödar fler människor globalt varje år än malaria, tuberkulos och aids tillsammans.

— Handhygien, särskilt med alkoholbaserad handsprit, förhindrar 16 miljoner infektioner världen över per år, fortsätter Peters.

Alternativen är sämre

Peters framhåller att alternativ till etanol, som isopropanol, är ännu mer giftiga. Att använda tvål upprepade gånger tar längre tid och skadar huden. Enligt en studie skulle sjuksköterskor behöva spendera 30 minuter av varje timme under en operation på att tvätta händerna om handsprit inte fanns tillgänglig.

ECHA meddelar att om dess expertkommitté "drar slutsatsen att etanol är cancerframkallande" kommer myndigheten att rekommendera substitution. Men samtidigt kan ämnet "fortfarande godkännas för avsedda biocida användningar, om dessa anses säkra med tanke på förväntade exponeringsnivåer eller om inga alternativ finns".

Myndigheten betonar samtidigt att inget beslut har fattats ännu.

Ifrågasätter vetenskapen

Nicole Vaini, EU-chef för den internationella branschorganisationen för tvål, rengöringsmedel och underhållsprodukter, ifrågasätter vetenskapen bakom den interna rapporten, som inte har offentliggjorts.

— Det finns inga studier tillgängliga om etanol i sig, utan den enda mänskliga datan kommer från studier som visar hälsoeffekterna av att dricka alkoholhaltiga drycker, säger hon.

En offentlig konsultation om fördelarna med att förbjuda etanol, som ECHA lanserade tidigare i år, har genererat omkring 300 svar från intressenter. De flesta motsätter sig förändringen.

I maj uppmanade Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) nationella hälsomyndigheter att "etablera alkoholbaserad handdesinfektion som primär metod för handhygien".

Tillfälliga undantag möjliga

Om etanol skulle klassificeras som giftigt skulle företag fortfarande kunna ansöka om individuella undantag som tillåter dem att fortsätta använda det på grund av brist på alternativ. Men enligt Vaini skulle dessa vara begränsade till fem år och bedömas fall för fall, vilket tillför kostnader och förseningar.

Peters tillägger att en del av etanols attraktionskraft är att "man kan tillverka det av nästan vad som helst", vilket innebär att tillgången kan ökas vid en pandemi.

— Varje gång du ser produktion av handsprit i nödsituationer som vi såg med covid-19 kommer det att vara etanol. Man kan inte bara förvandla ett bryggeri till en fabrik för att producera isopropanol, säger hon.

EU-kommissionen har inte kommenterat ärendet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.