Så använder du dina skal till nyttigheter

publicerad 5 mars 2022
- av Sofie Persson

Visste du att bananskal faktiskt kan användas till ett gott och nyttigt banan-te? Eller varför inte göra en smoothie av vattenmelonskal? Här tipsar vi om nyttiga användningsområden för skal som man annars oftast bara slänger bort.

I en tid som denna då matpriserna höjs och världen känns osäker kan det vara till sin fördel att ta vara på allt man kan. Armen Adamjan är en influencer som gjort sig känd genom sitt konto “creative explained” på sociala medier, där han visar kreativa sätt att använda och ta vara på diverse råvaror. Han har även skrivit två böcker, som går under namnet Don’t throw it out 1 & 2, om just att ta vara på saker. Att ta vara på skalet från matvaror är någonting Adamjan gillar och Nya Dagbladet har kikat på hans bästa tips.

Kom ihåg att alltid skölja dina frukter och grönsaker noggrant. Naturskyddsföreningen rekommenderar att man köper ekologiska frukter och grönsaker för att undvika bekämpningsmedel. Speciellt bananer, vindruvor och potatis är hårt besprutade.

Ananasskal

Ananas innehåller förutom mängder med c-vitamin även något som kallas bromelain, som är en form av proteolytiskt enzym som exempelvis kan hjälpa till att minska inflammation, stödja hjärthälsan och enligt vissa studier även vara bra mot pollenallergi, enligt sajten Passion för Hälsa.

Koka upp skalen och låt sedan sjuda i ungefär 20 minuter. Då får man en väldigt näringsrik dryck som kan ge en extra skjuts till immunförsvaret, vara bra för tänderna och även huden, menar Adamjan. Lägg dem sedan i en tom tepåse och drick tillsammans med honung. Ett tips är att göra egna tepåsar med hjälp av kaffefilter som sajten God Jord tipsar om, men det finns också tomma tepåsar att köpa. Att dricka den nerkyld är också ett alternativ, förvara i en tät behållare i kylen. Drycken kan även användas som växtnäring, det är då viktigt att den kallnat helt.

Bananskal

Bananer innehåller bland annat mycket kalium och magnesium men även bananskalen ska vara väldigt nyttiga att äta och innehåller höga halter av vitamin B6 och B12, enligt Må Bra.

Koka bananskalen i tio minuter så har du ett gott och nyttigt banan-te. Det ska kunna göra att man sover bättre och även vara bra mot en uppblåst mage. Vill man inte dricka det kan man även ge det till sina plantor (kom ihåg att låta det kallna först).

En enkel ansiktsmask kan vara att helt enkelt smörja in ansiktet med insidan av bananskalet och sedan låta det verka i cirka 15 minuter. Det ska hjälpa till att exfoliera huden och förebygga mörka ringar under ögonen.

Ett billigt alternativ till skoputsning kan vara att smörja in läderskor med bananskal.

Vill man ha en näringsrik hårinpackning kan man mixa bananskalet med ett ägg som man sedan masserar in i håret. Låt det sitta i i cirka 15 minuter innan ursköljning.

Foto: stux/Pixabay

Äggskal

Har du ett gäng växter hemma är detta ett ypperligt sätt att ge dem en extra kick, menar Adamjan. Lägg skalen i en mixer, matberedare eller en kaffekvarn och mixa till ett fint pulver. Tillsätt sedan lite vitvinsvinäger, som kommer att göra att skalen absorberar syran i vinägern och i princip innebär att man extraherar kalcium från skalen. När processen är klar kommer det att finnas kvar en vit fluffig konsistens på toppen som man sedan kan skeda ur och blanda med vatten. Då får man en högkoncentrerad växtnäring med kalcium.

Vill man ha en enklare variant kan man koka äggskal tillsammans med morötter (eller varför inte morotsskal?) i tio minuter och sedan låta stå i minst sex timmar.

Granatäppleskal

Den här goda frukten innehåller mycket antioxidanter, men faktiskt är skalen mer packade med dessa nyttigheter än frukten i sig.

Tillaga skalen, och även innerskalen, i cirka 180 grader i 30 minuter. Det går också fint att lämna dem framme i ett soligt fönster i cirka tre dagar för samma effekt. När skalen är helt torkade, mixa dem till ett pulver. Sedan kan man göra te som kan hjälpa mot bland annat halsont, hosta eller ont i magen. Om inte annat är det nyttigt i sig att dricka.

Mixa med citronjuice för en välgörande ansiktsmask som kan hjälpa mot bland annat akne. Skölj av efter 20 minuter.

Avokado

Denna superfrukt är populär att äta på grund av bland annat sina nyttiga fetter, antioxidanter och vitaminer. Däremot är det inte enbart frukten i sig som är nyttig, utan även skalet.

Tillaga avokadoskalen i ugnen i cirka 100 grader under ungefär en timme. De ska bli ordentligt torkade så man kan mixa dem till ett pulver. Pulvret kan man sedan använda till smoothies, smaksättning i mat (exempelvis dressing eller en kall dipp) eller lägga i en tepåse, tillsätta honung och dricka som te.

Blanda även med ägg och honung för en bra hårinpackning som kan hjälpa mot frissigt och skadat hår. Låt vara i 30 minuter innan ursköljning.

Bonus: Avokadokärna

Dela kärnan i fyra delar och mixa den till ett fint pulver. Pulvret kan man sedan använda som te, i smoothies eller som växtnäring.

Pulvret innehåller flera antioxidanter som kan hjälpa mot bland annat inflammationer och högt blodtryck, menar Adamjan.

Det ska även fungera bra att blanda det med äggvita och använda som en rengörande skrubb i ansiktet, vilket ska kunna hjälpa till att öka kollagenproduktionen och ta bort döda hudceller.

Foto: congerdesign/Pixabay

Apelsinskal

Apelsiner är fullproppade med C-vitamin, betakaroten och flavonoider, enligt Sporthälsa. Frukten är också känd för att vara bra för huden.

Tillaga i ugnen i cirka 100 grader i 30 minuter och mixa sedan de torra skalen till ett pulver. Pulvret gör sig sedan gott som ett te som kan hjälpa mot bland annat dålig andedräkt och halsbränna.

Det kan även användas som ansiktsmask, då blandar man en tesked av pulvret tillsammans med honung och en skvätt vatten. Det kan också vara bra mot torr hy och kan hjälpa till att ta bort döda hudceller.

Vattenmelon

Den stora frukten består till mesta delen av vatten, men är ändå ack så nyttig. Fylld med mineraler, vitaminer och antioxidanter gör sig vattenmelonen bra som tilltugg en solig sommardag. Den är faktiskt extra bra att äta på sommaren eftersom den innehåller antioxidanten lykopen som kan bidra till att skydda huden mot solskador, enligt Kurera.

Även skalet är fyllt med nyttigheter, men är kanske inte så gott att äta som det är. Däremot kan man göra en riktig uppfriskande smoothie om man mixar skalet med is och citronjuice. Skalet innehåller mycket fibrer, ska kunna hjälpa till att stärka immunförsvaret samt även kunna minska blocktrycket. Det ska även kunna hjälp att ge syre till musklerna, vilket gör drycken bra att dricka innan träning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.