Hälsa

Psykisk ohälsa ökar under coronakrisen

Den psykiska ohälsan ökar kraftigt.

Det senaste halvåret har en tydlig ökning av psykisk ohälsa noterats på landets arbetsplatser, med allt fler anställda som sjukskriver sig och söker psykologiskt stöd. Experter oroar sig för att det handlar om en långsiktig ökning av depressioner bland befolkningen likt den som kom efter finanskrisen för 12 år sedan.

Bakgrunden är inte bara coronaviruset som sådant, utan att människors liv förändrades kraftigt när coronapandemin nådde Sverige. Människor har fått sparken, begränsats i sin frihet och rörlighet och många har därtill känt en stark oro över situationen.
Enligt företagshälsan Previa stiger nu sjukskrivningarna främst på grund av ökad psykisk ohälsa och stress, rapporterar TT.

– Det är en ny situation för oss. Det är yrkesgrupper som arbetar hemifrån, vilket innebär helt andra förutsättningar för social gemenskap, och det finns också yrkesgrupper som varit i en väldigt tuff arbetssituation inom vård och omsorg, och kanske inte fått den möjlighet till återhämtning som man vanligtvis behöver ha, säger Maria Steneskog Nyman, beteendevetenskaplig rådgivare och chef för Previas Sjuk och frisk-tjänst.

Många svenskar är dessutom stressade och oroliga för hur framtiden ska se ut och hur hela situationen kommer att utvecklas med virussmitta, ekonomi och arbete.

Personer insatta i psykisk ohälsa menar att ökningen av sjukskrivna har fortsatt under sommaren och man pekar på att många är ärliga med att de sjukskriver sig just på grund av psykisk ohälsa.

– Stress och andra stressrelaterade orsaker har varit det främsta problemområdet hittills. Nu söker man fortsatt för stress, men bakgrunden är lite annorlunda. Det kan handla om hög arbetsbelastning, etisk stress och otillräcklighet i emotionellt svåra situationer, framför allt inom vård och omsorg. Andra har kanske tvärtom en lägre arbetslastning och upplever osäkerhet och oro kring den egna anställningen
, säger Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova.

Persson-Asplund är orolig för att vi kommer hamna i en liknande situation som efter finanskrisen 2008, där sjukskrivningarna för depression och annan psykisk ohälsa ökade under en lång tid framåt.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!