Ny analys visar mobilstrålningsrisk

publicerad 12 april 2014

En ny analys av forskningsläget, utförd av läkaren Lennart Hardeli och hans forskargrupp vid Örebro universitetssjukhus, bekräftar att strålningen från mobiltelefoner kan orsaka cancer, rapporterar Strålskyddsstiftelsen.

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto

I undersökningen visar Hardellgruppen att forskningen i dag uppfyller de kriterier som ska vara uppfyllda för att en faktor ska anses orsaka cancer eller andra sjukdomar, de så kallade Bradford Hill-kriterierna.

Bland annat hänvisar de till forskning som visat att strålningen påverkar cellerna genom bildning av fria radikaler och DNA-skador.

De har också hänvisat till en undersökning från 165 länder som ny­ligen visade att antalet hjärntumörer har ökat i vissa länder och med slutsatsen att introduktionen av mobiltelefoner var den miljöfaktor som främst förklarade detta.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.