Mobilmaster påverkar även kor

Kor påverkas av strålning från mobiltelefoner precis som människor, och precis som hos människor varierar känsligheten mellan individer. Detta enligt forskning från Zurichs universitet i förra månaden.

publicerad 1 oktober 2015
Kor påverkas av mobilmasternas strålning

I försöket ingick tio kor som under sammanlagt tre månader exponerades för strålning från en GSM-sändare. Blodprov togs innan, efter, och under försöket. Förutom sändaren förändrades inget, och korna fick samma mat och behandling som vanligt.

Under och efter exponeringen uppstod förändringar i tre enzymer som ingår i kroppens försvar mot oxidativ stress, ett tillstånd av obalans som uppstår när bildningen av fria radikaler blir för stor i förhållande till kroppens egna antioxidantförsvar.

Oxidativ stress anses vara en bidragande faktor vid flera akuta och kroniska sjukdomar och är sannolikt också inblandad i cellernas åldrande, skriver Strålskyddsstiftelsen.

Strålningsnivån i experimentet var 12 V/m, vilket är långt under den nivå på 45 till 61 V/m som rekommenderas av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!