Mobilmaster påverkar även kor

Kor påverkas av strålning från mobiltelefoner precis som människor, och precis som hos människor varierar känsligheten mellan individer. Detta enligt forskning från Zurichs universitet i förra månaden.

publicerad 1 oktober 2015
Kor påverkas av mobilmasternas strålning

I försöket ingick tio kor som under sammanlagt tre månader exponerades för strålning från en GSM-sändare. Blodprov togs innan, efter, och under försöket. Förutom sändaren förändrades inget, och korna fick samma mat och behandling som vanligt.

Under och efter exponeringen uppstod förändringar i tre enzymer som ingår i kroppens försvar mot oxidativ stress, ett tillstånd av obalans som uppstår när bildningen av fria radikaler blir för stor i förhållande till kroppens egna antioxidantförsvar.

Oxidativ stress anses vara en bidragande faktor vid flera akuta och kroniska sjukdomar och är sannolikt också inblandad i cellernas åldrande, skriver Strålskyddsstiftelsen.

Strålningsnivån i experimentet var 12 V/m, vilket är långt under den nivå på 45 till 61 V/m som rekommenderas av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.