Hälsa

Mobilmaster påverkar även kor

Kor påverkas av strålning från mobiltelefoner precis som människor, och precis som hos människor varierar känsligheten mellan individer. Detta enligt forskning från Zurichs universitet i förra månaden.

Kor påverkas av mobilmasternas strålning

I försöket ingick tio kor som under sammanlagt tre månader exponerades för strålning från en GSM-sändare. Blodprov togs innan, efter, och under försöket. Förutom sändaren förändrades inget, och korna fick samma mat och behandling som vanligt.

Under och efter exponeringen uppstod förändringar i tre enzymer som ingår i kroppens försvar mot oxidativ stress, ett tillstånd av obalans som uppstår när bildningen av fria radikaler blir för stor i förhållande till kroppens egna antioxidantförsvar.
Oxidativ stress anses vara en bidragande faktor vid flera akuta och kroniska sjukdomar och är sannolikt också inblandad i cellernas åldrande, skriver Strålskyddsstiftelsen.

Strålningsnivån i experimentet var 12 V/m, vilket är långt under den nivå på 45 till 61 V/m som rekommenderas av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!