Hälsa

Massvaccinationer kan påbörjas i januari

Snart kan massvaccinationerna vara igång.

Redan om två månader kan massvaccinationerna av det svenska folket komma att påbörjas, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Han säger att ”alla” måste vara beredda att börja vaccinera från årsskiftet och planen är att hela befolkningen ska få vaccinet.

– Även de leveransavtal som har tecknats har volymer av vacciner redan från januari. Alla måste vara beredda att börja vaccinera från januari, säger Sveriges vaccinsamordnade Richard Bergström.
Sverige har via EU tecknat avtal om vaccin mot coronaviruset med läkemedelsjätten Pfizer och det handlar om vaccin till initialt 2,3 miljoner svenskar och sedan via tre andra avtal till resten av befolkningen.

– Det räcker till hela Sveriges befolkning, sade statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens.

Sverige har också tecknat avtal om ett coronavaccin med Astra Zeneca och Janssen och nu har man alltså skrivit på ytterligare ett vaccinkontrakt.

– Om alla tre är godkända kommer vi ta del av så mycket vaccin att det räcker till hela Sveriges befolkning, säger Löfven vidare.

Man utesluter dock inte att man ”behöver” teckna ännu fler avtal med vaccintillverkare framöver och hävdar själva att man är ”redo att köpa in mer än vad som kanske behövs i slutändan”.

Redan i januari hoppas regeringen att massvaccinationerna kan påbörjas och det är vad man har förberett sig på. Dock kommer inte alla svenskar att vaccineras samtidigt.

– Det kommer att komma pö om pö under våren. Det kommer inte att bli så att den stora allmänheten kommer att erbjudas ett vaccin brett förrän senare nästa år. Då kommer vi att ha en mycket större kunskapsbild, hävdar Bergström.

 

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!