Massvaccinationer kan påbörjas i januari

publicerad 18 november 2020
- av Isac Boman
välja vaccin
Snart kan massvaccinationerna vara igång.

Redan om två månader kan massvaccinationerna av det svenska folket komma att påbörjas, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Han säger att ”alla” måste vara beredda att börja vaccinera från årsskiftet och planen är att hela befolkningen ska få vaccinet.

– Även de leveransavtal som har tecknats har volymer av vacciner redan från januari. Alla måste vara beredda att börja vaccinera från januari, säger Sveriges vaccinsamordnade Richard Bergström.

Sverige har via EU tecknat avtal om vaccin mot coronaviruset med läkemedelsjätten Pfizer och det handlar om vaccin till initialt 2,3 miljoner svenskar och sedan via tre andra avtal till resten av befolkningen.


Annonser:


– Det räcker till hela Sveriges befolkning, sade statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens.

Sverige har också tecknat avtal om ett coronavaccin med Astra Zeneca och Janssen och nu har man alltså skrivit på ytterligare ett vaccinkontrakt.

– Om alla tre är godkända kommer vi ta del av så mycket vaccin att det räcker till hela Sveriges befolkning, säger Löfven vidare.

Man utesluter dock inte att man ”behöver” teckna ännu fler avtal med vaccintillverkare framöver och hävdar själva att man är ”redo att köpa in mer än vad som kanske behövs i slutändan”.

Redan i januari hoppas regeringen att massvaccinationerna kan påbörjas och det är vad man har förberett sig på. Dock kommer inte alla svenskar att vaccineras samtidigt.

– Det kommer att komma pö om pö under våren. Det kommer inte att bli så att den stora allmänheten kommer att erbjudas ett vaccin brett förrän senare nästa år. Då kommer vi att ha en mycket större kunskapsbild, hävdar Bergström.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.