Läsk kopplas till ökad risk för depression

publicerad 11 januari 2024
- av Sofie Persson
Läsk är skadligt på många sätt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En koreansk studie visar att ökad konsumtion av sockerhaltiga kolsyrade drycker kan vara kopplad till ökad risk för depression. En högre konsumtion av läsk korrelerade med en ökad risk för depressiva symptom.

I en studie vid Sungkyunkwan University School of Medicine och Kyung Hee University i Sydkorea fick 136 393 deltagare fylla i ett frågeformulär gällande sina matvanor. Vidare samlade man in deltagarnas medicinska historia samt även nuvarande alkoholvanor, rökning, fysisk aktivitet, utbildning, BMI, blodsockernivåer och blodtryck. Forskarna mätte även depressionsnivåer på deltagarna. Genomsnittsåldern låg på 39,5 år.

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, visade att det fanns en tydlig koppling mellan konsumtion av sockerhaltiga kolsyrade drycker och risk för depressiva symptom. Ju mer av dessa drycker som konsumerades, desto större var risken att uppvisa depressiva symptom.

Kolsyrade drycker gör dig inte bara överviktig, de kan också orsaka depression, och att dricka så lite som en burk läsk per dag kan göra att du känner dig deprimerad, säger Ju Young Jung till PsyPost.

Fetma och insulinresistens

Jung poängterar att även om Sydkorea inte har lika hög konsumtion av kolsyrade drycker som exempelvis USA, uppvisade ändå gruppen som drack sådana drycker minst en gång i veckan fler depressiva symptom än de som inte drack alls.

Trots tidigare teorier om att förhållandet mellan kolsyrade drycker och depression kunde kopplas till metaboliska problem som fetma och insulinresistens, indikerar studiens fynd att andra faktorer också spelar in. Det betonas dock att mer forskning krävs för att klargöra de exakta orsakssambanden.

Jung noterar också att studien inte skilde på kalorifri läsk, vilket väcker frågan om även de kan förknippas med depression.

Det är oklart om kalorifria drycker också har ett starkt samband med depressiva symptom hos koreaner, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!