Senare skolmorgon kan minska risk för depression

publicerad 2 januari 2024
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt en ny studie från Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (Nasp) kan en senare skolstart vara avgörande för att minska risken för depression och trötthet bland tonåringar. Forskningen, där tonåringar mellan 12-16 år undersöktes i Stockholmsområdet, visade att 46 procent sov betydligt mindre än rekommenderade åtta timmar på vardagar, jämfört med 17 procent som sov för lite på helgerna.

Enligt forskarna kan en enkel åtgärd som en halvtimmes extra sömn minska risken för depression och suicidala tankar med tio procent. Gergö Hadlaczky, en av forskarna bakom studien, påpekar vikten av att adressera detta problem och föreslår senareläggning av skolstarten som en potentiell lösning.

– Vi har ett problem som har en enkel lösning som skulle resultera i otroligt många positiva payoffs, säger Hadlaczky till Ekot och tillägger att det finns studier som visar att en timmes senare skolstart kan öka sovtiden med ungefär en halvtimme.

Studiens resultat indikerar att mer sömn inte bara kan minska risken för depression utan även ha positiva effekter på skolprestationer och minska brottslighet bland tonåringar.

Forskningen understryker utmaningen att få ungdomar att gå och lägga sig tidigare och stöder tanken att en senare skolstart kan vara en praktisk och effektiv åtgärd för att främja bättre hälsa och välbefinnande hos tonåringar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!