Adoptioner från Sydostasien stoppas i Norge och Danmark

publicerad 18 januari 2024
- av Sofie Persson
I ett antal fall är det oklart om de biologiska föräldrarna verkligen samtyckt till adoption.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Norge stoppar alla adoptioner från ett flertal länder i Sydostasien efter uppgifter om illegala adoptioner. Samtidigt kommer det inte längre att vara möjligt att genomföra några internationella adoptioner alls i Danmark.

Danish International Adoption (DIA) har sedan en tid varit den enda organisation som förmedlar internationella adoptioner i Danmark. Tidigare har danska socialmyndigheter stoppat DIA från att förmedla adoptioner från bland annat Sydafrika på grund av misstanke om olagliga adoptioner.

Nu har organisationen beslutat stoppa alla adoptioner från utlandet, rapporterar danska statskanalen DR. Filippinerna, Indien, Taiwan, Thailand och Tjeckien har varit de fem sista länderna varifrån DIA förmedlat adoptioner, något som inte längre kommer att vara möjligt. Beskedet kommer efter att socialmyndigheten i landet sett tecken på att “reglerna på området åsidosätts”, och det är oklart hur länge stoppet kommer att vara.

Norge stoppar adoptioner

Norska Schibstedtidningen VG har granskat adoptioner från Filippinerna, Thailand och Taiwan där det framkommit att spädbarn säljs och identifieras med falska födelsebevis. Efter reportaget har norska direktoratet för barn, ungdom och familjefrågor (Bufdir) nu beslutat stoppa alla adoptioner från länderna.

När det gäller Thailand menar man bland annat att det finns “osäkerhet om huruvida biologiska föräldrar ger frivilligt samtycke till att barn adopteras bort”. På Filippinerna är risken för förfalskning hög och i Taiwan finns bland annat bristande transparens gällande betalning och “de biologiska föräldrarnas delaktighet i processen”.

Alla pågående adoptionsärenden stoppas från dessa länder. Vidare kommer inga nya adoptioner att tillåtas från Sydkorea, men de som godkänts får slutföra adoptionen. Anledningen är att “landet har inte visat något behov av internationella adoptioner till Norge”.

Filippinerna granskas i Sverige

I Sverige är adoptioner från dessa länder tillåtna, men däremot är Filippinerna under granskning av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF) efter VG:s avslöjande.

Vi har kontakt med Norge och väntar på att få del av mer information, säger Tommy Marksén, avdelningschef på MFOF, till Bonniertidningen Expressen.

Adoptioner från Madagaskar och Panama stoppades förra året eftersom verksamheten kan strida mot internationella lagar och konventioner, något som Bonniertidningen DN rapporterade om. Adoptionscentrum, som förmedlar adoptioner till dessa länder i Sverige, ifrågasatte myndighetens beslut. Däremot valde organisationen nyligen att stoppa adoptioner från Sydkorea.

Även fler länder, eller adoptionsärenden, kan komma att granskas i Sverige efter det norska avslöjandet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!