Kontroversiell läkemedelsjätte testar ebolavaccin

publicerad 11 augusti 2014

Sjukdomen ebola som sprider sig i Afrika är för svår att få stopp på, vilket utnyttjas av den brittiska läkemedelskoncernen GlaxoSmithKline som arbetar med att ta fram ett ebolavaccin.

Sedan utbrottet av ebola i mars har drygt 900 människor avlidit i sjukdomen, främst i de västra delarna av Afrika. 90 procent av de drabbade dör. Det finns inte heller något vaccin eller heltäckande behandling mot ebola, vilket bekräftas av Läkare utan gränser.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kommer det att dröja till tidigast nästa år innan det har tagits fram ett virus som kan bekämpa ebola. Det har dock inte hindrat den brittiska läkemedelskoncernen GlaxoSmithKline från att ta fram vaccinet.

Tillsammans med forskare från USA planerar GlaxoSmithKline att inom kort testa vaccinet på människor. Ett provvaccin har redan tagits fram och ska ha gett goda resultat när de testats på djur, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

GlaxoSmithKline är en av de största aktörerna på den internationella läkemedelshandeln och är kända för sina ibland korrupta tillvägagångssätt. I april framkom det att man mutat polska läkare i utbyte mot att de sålde företagets mediciner.

Dessutom var man ledande under den så kallade svininfluensan med vaccinet Pandemrix som har anklagats för att vara hälsoskadligt.

Hör Nya Dagbladets intervju med Olof som förlamades efter att ha vaccinerat sig med Pandemrix.

Fakta: Ebola

Ebolasjukdomen är uppkallad efter en flod i Kongo-Kinshasa där viruset upptäcktes 1976.

Ebola smittar från människa till människa genom infekterade kroppsvätskor som saliv och blod men också via nysningar och hosta.

Många av dem som drabbas av ebola utvecklar snabbt influensaliknande symptom med hög feber, matthet, huvudvärk samt mag- och muskelsmärtor.

 

Källa: Läkare utan gränser

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!