”Hälsoministern fattar inte att maten måste märkas”

publicerad 4 januari 2015
- av Markus Andersson

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, reder ut begreppen kring den i livsmedel ofta tillsatta smakförstärkaren ”monosodiumglutamat” eller MSG i NyDs radiointervju. Hon är allmänt kritisk till den mycket dåliga märkningen av tillsatser i våra livsmedel.

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Annons:Smakförstärkare, glutamat, E621, MSG, mononatriumglutamat och ”Asiens salt”. Dessa är några av alla de beteckningar som denna livsmedelstillsats fått.

I Asien har man använt ämnet i över hundra år för att höja smakupplevelsen i mat. Asiaterna fick det ursprungligen via sjögräs. Idag framställs det på syntetisk väg. Ämnet har fått kritik då det används frekvent i flera livsmedel och har allvarliga biverkningar. Ämnet är vanligt förekommande i kryddmixar och buljonger, men förekommer även i bl.a. kött, halvfabrikat och färdiga rätter.

Charlotte har i en tidigare intervju sagt ”Glutamat är giftigt för nervcellerna och kan i längden öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar. Jag förstår inte varför man inte förbjuder det.”

Fortfarande kvar i våra livsmedel

Exempel på tillverkare där glutamat är vanligt förekommande är t.ex. Knorr (ägs numera av den holländska koncernen Unilever Bestfoods) och tidigare Blå Band som senare tog bort tillsatsen i sina soppor. Glutamat förekommer även i produkter från Familjen Dafgård, Santa Maria, OLW, Estrella och Scan.

Läs även Sveriges Konsumenter i Samverkans enkätundersökning om glutamat.

Fotnot: Intervjun är inspelad vid ett tidigare tillfälle. I intervjun åsyftas tidigare folkhälsominister Maria Larsson. Dock är kraven kring märkning av tillsatser fortfarande mycket dålig och det är även förbjudet att skriva ut att en produkt är GMO-fri.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.