Forskare varnar: Vaccin med biverkningar kan släppas igenom

publicerad 24 juni 2020
Vaccin med biverkningar kan släppas igenom.

Många företag tävlar om vem som snabbast kan utveckla ett fungerande coronavaccin och forskare varnar nu för att vaccin kan släppas igenom trots att det finns stora risker för allvarliga biverkningar.

Redan nu testar Kina, USA och Storbritannien olika läkemedel på tusentals försökspersoner i en förhoppning att ta fram ett fungerande vaccin mot covid-19, i flera fall har testerna på människor pågått i månader med blandade resultat.

– Kinesiska Sinovac kan segla upp som det mest intressanta projektet nu. De använder avdödade virus och har kommit långt i sina tester, förklarar Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet till SVT.
Sinovac-vaccinet innehåller avdödade virus och har precis som Astrazenecas ”AZD1222” tidigare testats på apor och där kunnat skapa neutraliserande antikroppar som slår ut coronaviruset.

– Men med Astrazenecas vaccin fick aporna fortfarande infektionen, fast utan att de drabbades av symptom, tillägger Matti Sällberg.

Viruset fanns alltså kvar hos aporna, men de blev till synes inte sjuka. Enligt Sällberg skulle ändå den typen av vaccin kunna erbjuda ett ”visst skydd” för de…


 


Liknande artiklar: