Forskare varnar: Vaccin med biverkningar kan släppas igenom

publicerad 24 juni 2020
- av Isac Boman
Vaccin med biverkningar kan släppas igenom.

Många företag tävlar om vem som snabbast kan utveckla ett fungerande coronavaccin och forskare varnar nu för att vaccin kan släppas igenom trots att det finns stora risker för allvarliga biverkningar.

Redan nu testar Kina, USA och Storbritannien olika läkemedel på tusentals försökspersoner i en förhoppning att ta fram ett fungerande vaccin mot covid-19, i flera fall har testerna på människor pågått i månader med blandade resultat.

– Kinesiska Sinovac kan segla upp som det mest intressanta projektet nu. De använder avdödade virus och har kommit långt i sina tester, förklarar Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet till SVT.

Sinovac-vaccinet innehåller avdödade virus och har precis som Astrazenecas ”AZD1222” tidigare testats på apor och där kunnat skapa neutraliserande antikroppar som slår ut coronaviruset.

– Men med Astrazenecas vaccin fick aporna fortfarande infektionen, fast utan att de drabbades av symptom, tillägger Matti Sällberg.

Viruset fanns alltså kvar hos aporna, men de blev till synes inte sjuka. Enligt Sällberg skulle ändå den typen av vaccin kunna erbjuda ett ”visst skydd” för de som vaccineras, men han påpekar också att det är mycket svårt att hitta en lagom dos där patienten får ett skydd utan att drabbas av allvarliga biverkningar.

Med en högre dos får man fler antikroppar, men riskerna för biverkningar ökar också markant. Forskaren menar att myndigheterna förmodligen ändå kommer att acceptera vaccin med allvarliga biverkningar för personer i riskgrupper eftersom risken anses motiverad, något som inte gäller för yngre patienter, tror han.

– Upp till 60 års ålder är det redan nu en så liten risk att man får en allvarlig infektion av coronaviruset, och då blir det svårt att motivera ett vaccin med risk för allvarliga biverkningar.

Det är oklart hur effektiva och hur farliga de första vaccinen kommer att vara. Astrazeneca har redan annonserat att man kan ha ett färdigt vaccin redan under tidig höst och har tecknat kontrakt med flera europeiska länder där man lovar att ta fram minst 400 miljoner doser. Sällström är dock skeptisk till hur bra vaccinet kommer att fungera.

– Det man gör avkall på i så fall, om man ska ha det klart så snart, är bevis på att vaccinet verkligen ger ett riktigt bra skydd. Det blir såklart en cost-benifit-avvägning om man tycker att det är tillräckligt bra för att i alla fall ge ett visst skydd inför en andra våg, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!