Kommentar: Fitnessnarcissismen är ett hälsoproblem

Det är ironiskt att många som menar sig vilja bidra med hälsa och inspiration på sociala medier framförallt får andra att må dåligt.

publicerad 16 oktober 2022
- av Sofie Persson
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Den svenska studien från Malmö universitet som påvisar att sociala medier inte bara är en lockande miljö för narcissister, utan även kan främja den narcissistiska sidan hos gemene man, är knappast något som förvånar. Samtidigt ger studien en insikt om hur vi faktiskt påverkas av bland annat Instagram, TikTok och Facebook.

I Sverige använder hela 94 procent av befolkningen från 8 år och uppåt någon form av sociala medier varje dag, enligt den nya rapporten från Svenskarna och Internet. Även undertecknad inkluderas i den siffran och har varit med från början när Facebook kom och sedan följdes av allt annat. Jag kan själv se tillbaka på när jag började använda Instagram för över tio år sedan och hur jag påverkades särskilt av just fitnesskulturen på plattformen. Jag följde konton med smala, vältränade kroppar och lade själv upp selfies på gymmet snarare än vad eller hur jag tränade. Det fick mig att må fruktansvärt dåligt, men det insåg jag inte då.

Eftersom faktum är att det ändå är 94 procent av oss som använder sociala medier är det kanske inte realistiskt att vi slutar, men det är värt att tänka över hur vi kan använda dem på ett bättre sätt. Vi kan konstatera att det ligger en fara i dem, men det går att följa konton som främjar hälsa, träning och välmående utan att det blir en negativ spiral av narcissism eller som skadar oss. Det finns konton som inte bara visar upp den felaktiga, glamourösa bilden av livet, utan som vågar förmedla något som är sant och äkta. Främst tror jag att det är viktigt att lära barn och unga om detta eftersom det tyvärr är de som redan nu påverkas allra mest negativt av sociala medier och än mer i ett framtidsperspektiv.

Det finns konton som inte bara visar upp den felaktiga, glamourösa bilden av livet, utan som vågar förmedla något som är sant och äkta.

Lär barnen att följa rätt personer och att direkt avfölja om något konto eller person får det att värka i hjärtat eller magen. Framförallt tror jag att det är viktigt att lära dem och oss själva att Instagram, TikTok eller Facebook egentligen inte har någon stor betydelse i livet. De borde inte få ta mer plats än de redan gör.

 

Sofie Persson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!