Expert: Coronavaccinet kommer inte fungera på alla

publicerad 30 oktober 2020
- av Markus Andersson
Första generationens coronavaccin kommer ha stora brister.

Kate Bingham leder Storbritanniens vaccingrupp och skriver i The Lancet att den första generationens vaccin mot covid-19 förmodligen inte alls kommer att förhindra att människor insjuknar av viruset och kanske inte ens reducera symptomen på alla som tar det.

Vi måste alla förbereda oss på att att det (vaccinet) kanske inte förhindrar att folk insjuknar utan bara reducerar symptomen och kanske inte på alla eller särskilt länge”, skriver hon i en analys.

Hon uppmanar allmänheten att sänka sina förväntningar på vaccinet och menar vidare att det kan ta mycket lång tid innan ett stabilt och välfungerande vaccin tas fram.


Annonser:


Vi vet faktiskt inte om vi någonsin kommer få fram ett vaccin. Det är viktigt att bemöta självbelåtenhet och överoptimism”, skriver hon vidare.

Hon pekar vidare på att de vaccin som håller på att utvecklas av Astra Zeneca, BiNTech, Pfizer och Janssen är av ett slag som vi har liten kunskap och erfarenhet av och att det blir svårt att säga hur väl de faktiskt kommer att fungera. De vaccin som följer en mer etablerad modell och som utvecklas av bland andra Novavax kommer förmodligen inte att vara färdigutvecklade förrän om cirka ett år.

Trots vaccinernas många brister vill Bingham ändå att vaccinationer ska rekommenderas för vuxna äldre än 50 år, social – och hälsoarbetare samt vuxna med underliggande sjukdomar. Hon förklarar också på att viruset ”inte respekterar nationella gränser” och vill därför att världens länder ska gå samman för att utöka produktionen av vaccin och att massvaccinationer blir tillgängliga för medborgarna även i fattiga länder.

Bingham vill också se ett medicinskt samarbete mellan Europa, USA och Kina där man arbetar tillsammans för att kunna hantera framtida pandemier på ett bättre sätt än vad man nu har gjort.

Då blir vi bättre förberedda på att hantera framtida pandemier utan att orsaka den största globala recessionen i världshistorien och det största hotet mot människoliv i nutid”, hävdar hon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.