Den bästa maten för att avgifta din kropp

Avgiftning är något många inte tycker de behöver, vissa kallar det rent av strunt. Men faktum är att även om du lever en hälsosam livsstil samlas det lätt gifter i din kropp, ofta utan att du är medveten om det. Dessa gifter kan i sin tur orsaka sjukdomar eller andra åkommor. Här har vi listat livsmedel som hjälper dig att avgifta din kropp så att du ska kunna må bättre.

publicerad 14 juni 2020

Fördelarna med en avgiftning går långt utöver att bara hjälpa kroppen att återhämta sig efter en helg av ohälsosam mat och alkohol. Faktum är att utspolning av gifter regelbundet hjälper till att ta bort skadliga ämnen som gradvis ackumuleras i blodet och tarmkanalerna. Detta i sin tur riskerar att skapa problem och sjukdomar i kroppen.

Har du för mycket gifter och ohälsosamma ämnen i kroppen kan det äventyra hälsan med allt från dålig andedräkt och acne till depression och i värsta fall cancer.

Trots att många människor väljer att äta sunt och organiskt finns det fortfarande risk för att skadliga kemikalier ska komma in i kroppen; allt ifrån aluminiuminnehållande deodoranter, livsmedelsförpackningar samt kvalitén och ursprunget på dina varor är sådant som kan påverka din hälsa negativt.

Även vissa livsmedel och kosttillskott som anses hälsosamma behöver de inte nödvändigtvis vara det, eftersom många produkter kan innehålla höga halter av bly, kadmium och även volfram. Många typer av gifter tas in i vår kropp varje dag utan att vi vet om det och riskerar att påverka vår hälsa över tid.

För att hjälpa kroppen med utrensning av skadliga ämnen är regelbunden avgiftning en bra idé. Här tittar vi närmare på de livsmedel som bäst kan avgifta våra kroppar så att vi över tid kan hålla oss så friska som möjligt.

Gröna växter med mycket klorofyll

Klorofyll, vilket är ämnet som ger växter sin gröna färg, kan ha en förmåga att förebygga cancerframkallande kemikalier från att absorberas i kroppen. Den hjälper även att syresätta kroppen och har utmärkta egenskaper för att frakta ut tungmetaller och annat som stör ut kroppens naturliga processer. Leta efter persilja, rucola, gröna bönor och spenat.

Klorofyll är också känt för att förbättra kroppens sårläkning, rena tjocktarmen, bekämpa fria radikaler (oxidation) samt förbättra cirkulationen av syre.  En studie vid Oregon State University fann att klorofyll i gröna grönsaker ger skydd mot cancer när de testades mot de låga nivåer som vi troligen exponeras för i vår dagliga miljö.

Det finns betydande bevis i epidemiologiska och andra kliniska studier med människor som visar att klorofyll och dess derivat, klorofyllin C34H31CuN4Na3O6, kan skydda mot cancer”, säger Tammie McQuistan, forskarassistent arbetar med George Bailey, professor emeritus i Linus Pauling Institute vid OSU.

Styrkan hos klorofyll har även visats genom att applicera den i östra Kina där svampkontaminering av spannmål och nötter är vanligt. På grund av förorenade korn och nötter har många kineser drabbats av leverskador och cancer. Efter tillskott av  klorofyllin – vid 300 mg (100 mg tre gånger dagligen), minskade förekomsten av levercancer hos kineserna. Ytterligare utredning om antioxiderande och antimutagena egenskaperna hos klorofyll har påbörjats av kinesiska forskare.

Gurkmeja

En av de viktigaste delarna i denna populära krydda är en grupp kemiska föreningar som kallas curcuminoider , var av en kallas curcumin, och har visat sig hjälpa att avgifta levern och minska inflammation i hela kroppen. Dock är innehållet av curcumin i gurkmeja inte så högt, enbart runt 3% av dess vikt.

Gurkmeja har många hälsofördelar och är lätt att använda i matlagning. Kryddan kan minska inflammation, bekämpa depression, minskar risken för hjärtsjukdomar och diabetes. Den är också ofta förekommande i forskning p.g.a. vissa egenskaper som kan bistå till att besegra cancer. Forskare från hela världen har funnit att gurkmeja kan påverka mer än 581 olika sjukdomar och tillstånd till det positiva.

Alzheimers är den vanligaste neurodegenerativa sjukdomen i världen och en ledande orsak till demens. Tyvärr finns ingen bra behandling mot Alzheimers än, men däremot har det visat sig att curcumin kan passera blod-hjärnbarriären vilket kan hjälpa mot Alzheimers.

Det är känt att inflammation och oxidativ skada spelar en roll vid Alzheimers sjukdom. Curcumin har visat sig ha positiva effekter på både. En viktig del av Alzheimers sjukdom är en ackumulering av protein ”tovor” kallade amyloida plack. Studier visar att curcumin kan hjälpa rensa bort dessa plack. Huruvida curcumin verkligen kan bromsa eller vända utvecklingen av Alzheimers sjukdom behöver studeras ordentligt.

Ingefära

Det finns många hälsofördelar med ingefära. Kryddan är särskilt bra på att lugna matsmältningen, men kan också hjälpa till att hämma inflammation och generellt stärka immunförsvaret. Ingefära-te kan användas för förkylningar, halsont och orolig mage. Låt lite uppskuren ingefära sjuda i vatten i 5 minuter, svalna något och drick. Lägg till lite honung.

Ingefära innehåller mycket potenta antiinflammatoriska ämnen som kallas gingeroler. Dessa ämnen tros vara förklaringen till varför så många människor med artros eller reumatoid artrit upplever reducerade smärtnivåer och förbättringar i sin rörlighet när de äter ingefära regelbundet. I flera kliniska studier har det dokumenterats att patienter upplevt lindring av smärta och / eller svullnad.

Vitlök

Länge har vitlök använts som ett sätt att avgifta kroppen. Vitlök innehåller allicin som i kroppen omvandlas till ett svavelbaserat ämne. Gifter som kvicksilver, vissa tillsatsämnen och kemiskt framställt östrogen binds till svavel och kan därmed utsöndras.

Svavel är ett av våra grundämnen och därmed en essentiell (livsviktig) mineral som vanligtvis finns rikligt i grönsaker, fisk, kött och mjölkprodukter. Diallyl disulfide är det mer exakta namnet på ett av de ämnen i vitlök som i forskning har visat ha positiva effekter på att förebygga och skydda mot tarmcancer. Ämnet är även 100 gånger effektivare än två populära antibiotika för att bekämpa Campylobacter, en av de vanligaste orsakerna till tarmsjukdomar.

Maskrosor

Tro det eller ej men maskrosblad är faktiskt ätbara och en bra källa för kalium och järn. Vare sig det äts i en sallad eller tas som ett extrakt är det känt att stimulera gallaproduktion och förbättra lever samt den allmänna hälsan. Maskrosen är rik på merparten av våra mineraler samt vitamin A, B och C. Den verkar därmed som en antioxidant och är ett bra komplement för vegetarianer samt för de som inte äter sädesslag (på grund av maskrosens B-vitaminer).

Liksom nässla, så är maskrosen vätskedrivande och den verkar dessutom som en naturlig avgiftare och blodrenare, vilket gör den till en perfekt avgiftningsväxt. Du kan använda den till både avgiftningsproblem, gallbesvär som är lindriga eller som förebyggande åtgärd (behandla aldrig gallstensanfall med maskros). Liksom fläder, så används maskros mot reumatism och vid värk.

Forskare vid University of Annunzio Chieti-Pasaca i Italien har jämfört extrakt av maskros, gurkmeja rosmarin och kronärtskocka i en studie som släpptes 2010. Forskarna erkände den positiva effekt som dessa örter har på levern och gallblåsan, och ville jämföra växternas förmåga att bekämpa fria radikaler. Medan gurkmeja hade störst antioxiderande effekt, så hade även maskros dessa egenskaper. De oxidativa stressreducerande effekten av maskros extrakt testades på råttor med leverskada från koltetraklorid (CCl4), en kemikalie som används i brandsläckare och köldmedier som är mycket giftigt för levern. Vattenbaserat maskrosextrakt eller maskroste, visade sig avsevärt minska mängden av oxidativ stress och inflammation i levern hos råttor.

Psylliumfröskal / Husk / Loppfrö

Psylliumfröskal är namnet på det hölje som omger frön från växten psyllium (Plantago), en grobladsväxt. Dessa skal består till största del av fibrer och kan bland annat användas i bakning som ett substitut för vetemjöl.

Psylliumfröskal kallas även för husk, psylliumhusk, fiberhusk,loppfröskal, psylliumskal och ispagulafröskal. Det har traditionellt används som tarmreglerande medel både vid hård och lös avföring. Fröna motionerar skonsamt tarmsystemet och anses vara en nödvändighet vid en avgiftning, då en stor orsak till självförgiftning just är förstoppning. Detta på grund av att när du är förstoppad så ligger avföringen kvar i tarmen, vilket innebär att gifterna som bildas i tarmen absorberas av tarmslemhinnan. När du gör en utrensning och avgiftning frigör du gifterna och då behöver du mycket fiber i din kost, så att de kan ta med sig gifterna ut ur kroppen.

Bentonitlera

Sist i listan och den enda som inte har något livsmedelsvärde utan enbart används för utrensning är Bentonitlera.

Lerans förmåga att avgifta kroppen har varit känt under en lång tid av flera urbefolkningar i helt olika världsdelar. Bentonitlera är egentligen bara naturlig lera med ett pH-värde på 8,3 till 9,1 vilket innebär att den är basisk.

Bentonitlera har förmågan att attrahera en mängd av gifter i magtarmkanalen. Gifter och toxiner i kroppen binder till leran och drivs ut ur kroppen tillsammans med det. För att uppnå de flesta fördelarna ska du ta flytande bentonit innan du äter och dricker. Om detta inte är möjligt, är den nästa bästa tiden att ta minst en timme före eller efter måltider. Till att börja med är det fördelaktigt att ta minst 1 msk av bentonitlera dagligen och blanda det med juice. Gifter, lågpatogena virus, aflatoxin (en typ av mögel) och även bekämpningsmedel och växtgifter kan elimineras med hjälp av bentonitlera.

Bentonit fungerar också som en svamp. När bentonit utsätts för vatten expanderar den och skapar många porösa utrymmen mellan partiklarna. Gifter dras alltid till dessa utrymmen och sedan spolas med bentonit.

Bentonit är ett inert material. Det tas inte upp av kroppen och passerar genom det mesta oförändrad.

Vi utför dock en liten varning och tvekan då bentonitlera ofta innehåller spårmängder av aluminium, och därför råder det inte konsensus inom alternativhälsa huruvida Bentonitlera bäst bör användas. Vi rekommenderar vidare läsning och ta gärna kontakt med någon som själv redan prövat detta.

 

 

Redigerat av Sofie Persson

Originalartikeln har tidigare publicerats på Vaken
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.