Chokladens positiva egenskaper

publicerad 4 maj 2014

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att mörk choklad kan vara bra för hälsan har länge varit känt, men precis varför har varit ett mysterium.

Men nu har forskare vid Louisiana State University kommit underfund med att det är bak­terier i magen som omvandlar chokladen till anti-inflammatoriska ämnen som är bra för hjärtat.

Kakao innehåller flera antioxidanter och en mindre mängd fiber, men människan är inte så bra på att ta till sig dessa. När bakterierna ger sig på dessa ämnen bryts de dock ned till mindre molekyler som vi lättare kan absorbera. Om chokladen kombineras med frukter som granatäpple eller acai kan hälsoeffekterna bli ännu starkare.


Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!