Begränsningar för hydroxiklorokin upphör i Nevada

publicerad 7 oktober 2020
- av Isac Boman
Nu kan läkare återigen skriva ut hydroxiklorokin utan större svårigheter.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mitt under höjdpunkten av den så kallade coronapandemin i våras införde Nevada likt flera andra amerikanska delstater och europeiska länder kraftiga begränsningar för malariamedicinen hydroxiklorokin, som visat sig effektiv mot sjukdomstillståndet covid-19. Nu har begränsningarna slutligen löpt ut, men kritiker menar att makthavarnas agerande bara i Nevada har kostat många amerikaner livet.

Den billiga och lättåtkomliga malariamedicinen hydroxiklorokin har som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om visat sig mycket effektiv som huvudkomponent i behandlingsmetoder för covid-19-diagnosticerade patienter. Trots att dess positiva effekter tidigt blev kända, försökte flera amerikanska delstater och även europeiska länder under våren begränsa användandet av medicinen under höjdpunkten av den så kallade coronapandemin.

De hårda regelverken gjorde det i praktiken mycket svårt för läkare att skriva ut hydroxiklorokin-baserad behandling till patienter. Restriktionerna och förbuden som infördes i våras har i tysthet dock inte förlängts i flera amerikanska delstater, bland annat Nevada. Med detta kan nu läkare återigen skriva ut hydroxiklorokin till sina patienter utan större svårigheter.

Den breda massmediala och politiska debatten har dock uteblivit kring varför receptutskrivning på malariamedicinen för att bota patienter med covid-19-diagnoser först försvårades kraftigt och nu återigen har möjliggjorts. På Twitter menar läkaren Simone Gold att makthavare har ljugit och att de måste stå till svars för sina beslut som skulle kunna ha räddat många liv.

Min far hade symptom och läkaren sade till honom att vänta tills han fick feber, vi skickade honom till en annan läkare som gav honom hydroxiklorokin”, skriver en användare och berättar att fadern som fick malariamedicinen tillfrisknade medan farbrorn som väntade in febern istället avled.

Att hålla dessa människor ansvariga för sin oärlighet och sina brott är nyckeln för att se till att det aldrig händer igen. Straffen måste bli hårda och den läxa som lärs måste vara permanent”, skriver en annan.

Den officiella förklaringen som givits är att hydroxiklorokin-restriktionerna som sattes upp i flera delstater var tidsbegränsade till 120 dagar och gick ut automatiskt nu i september, snarare än att de lokala delstatsregeringarna slutligen skulle ha accepterat hydroxiklorokin som en accepterad behandlingsmetod. Man pekar också på att läkare fortfarande hade viss möjlighet att skriva ut medicinen i mer extrema undantagsfall och situationer.

Många menar samtidigt att Nevada och andra politiker som följt en liknande linje haft fel från början och att det är politiskt känsligt för dem att erkänna att de begränsat tillgången på en medicin som har kunnat och fortfarande kan rädda många liv.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!