Sensationella coronagenombrottet: Patienter framgångsrikt behandlade med hydroxiklorokin

Coronavirusets spridning

publicerad 1 april 2020
- av Markus Andersson
Experter har stora förhoppningar på hydroklorokin som behandling mot COVID-19.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I New York har läkaren Vladimir Zelenko framgångsrikt behandlat 699 coronasmittade patienter med en cocktail bestående av hydroxiklorokin, zinksulfat och antibiotikumet azithromycin – där samtliga patienter tillfrisknade efter behandlingen.

Att 100 procent av patienterna tillfrisknade och ingen avled eller ens behövde respirator får sägas vara sensationellt. Zelenko säger själv att han såg symptom på andnöd försvinna på bara några timmar efter att patienterna medicinerats.

Behandlingen är dessutom förhållandevis billig i jämförelse med mer exotiska mediciner och kostar omkring 20 dollar för fem dagars behandling. Nu hoppas han att presidenten och amerikanska myndigheter går ut och informerar allmänheten om den nya behandlingen, som redan har börjat användas på sjukhus i New York.

– Jag är väldigt väldigt optimistisk över det här. Det är ingen kontrollerad studie, men antalet patienter som representeras av doktor Zelenko är signifikant. Av de 350 patienter som behandlades borde de förvänta sig åtminstone 15 till 30, kanske 40 inläggningar på sjukhus och kanske även två-tre dödsfall, konstaterar läkaren Peter Constantino i en intervju med Fox News och tillägger att ingen varken dog eller behövde intensivvårdas.

Han pekar vidare på att läkemedlet hydroxiklorokin är mycket billigt, finns tillgängligt i stor skala för allmänheten och att det skulle vara en bra lösning om det är lika effektivt som tester gjort gällande.

Hydroxiklorokin tros tillsammans med zink vara särskilt effektiv mot den här typen av coronavirus eftersom zinket stoppar processen där viruset försöker ta sig in i människans celler och där producera fler virus. Hydroxiklorokin är ett närbesläktat läkemedel till klorokin som också används mot malaria, reumatoid artrit och SLE och nu testas i flera länder inklusive Australien, Frankrike och Kina.

– Det görs väldigt många kontrollerade uppföljningar kring klorokin i samband med den här pågående pandemin. Hela tiden rapporterar länder ett bra resultat, och det visar just det som skulle kunna styrka det här med zink, att om man ger klorokin så försvinner viruset mycket snabbare ur kroppen, säger Johan Brun, medicinsk rådgivare till SVT.

Världshälsoorganisationen uppmanar nu länder att dela sina resultat och genomföra ytterligare studier på hur hydroxiklorokin och zink kan verka mot coronaviruset.

I en fransk studie har läkarna precis som Vladimir Zelenko gett patienterna en cocktail av hydroxiklorokin och antibiotika. Även om testgruppen i detta fall endast bestod av 36 patienter, där 20 fick läkemedlet och 16 inte fick det, så visade resultatet att de som fick hydroxiklorokin tillfrisknade 3-6 dagar snabbare än övriga. Ännu bättre resultat fick de sex patienter som fick hydroxiklorokin och antibiotika.

New York ligger inte bara i smittans epicentrum, utan även för vetenskapliga upptäckter i kampen mot coronasmittan. Det senaste genombrottet följer i fotspåren av de nyliga upptäckterna kring C-vitaminets effekter på coronaviruset som sedan tidigare börjat implementeras i New York efter framgångsrika erfarenheter i Kina.

Noteras bör samtidigt att hydroxiklorokin är ett läkemedelsklassat preparat som kan ge omfattande bieffekter, bland annat överkänslighetsreaktioner, öronsusning och övergående hörselnedsättning, synrubbningar, illamående, buksmärtor, diarré och även allvarligare symptom i mer sällsynta fall såsom synskador.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!