Testperson allvarligt skadad av Astra Zenecas coronavaccin

publicerad 9 september 2020
- av Markus Andersson
Testpersonen insjuknade i transversell myelit.

En av läkemedelsjätten Astra Zenecas testpersoner har drabbats av en förlamande nervinflammation i ryggmärgen. Nu tvingas företaget avbryta de pågående testerna för att få fram ett vaccin mot coronaviruset.

Testpersonen drabbades av en sjukdom som heter transversell myelit, det är en form av nervinflammation som delvis förlamar patienten eller orsakar svår smärta i delar av kroppen. Oftast blir patienten frisk igen – men inte alltid.

Till CNBC bekräftar Astra Zeneca att man pausar vaccintesterna som en ”rutinåtgärd” och man hävdar att ”det inte alls är något konstigt att allvarliga sjukdomar uppstår hos testpersonerna”, men att det är viktigt att undersöka vad som gått fel.

Det här är en rutinåtgärd som alltid tas när någon drabbas av oförklarliga sjukdomar i testprocessen under tiden som händelsen utreds”, skriver man i ett uttalande.

Testpersonen som insjuknade har gjort det av det vaccin som Astra Zeneca utvecklar tillsammans med forskare i England, och det är samma vaccin som Sverige har slutit avtal om att köpa in.

Astra Zeneca hoppas att man snart kan vara igång med vaccintesterna igen, samtidigt föll företagets aktie med drygt sex procent när nyheten om sjukdomsfallet kom ut.

Astra Zeneca är ett av tre läkemedelstillverkare som kommit till fas 3 i sina vaccintester. Förutom Sverige har exempelvis den amerikanska regeringen betalat Astra Zeneca drygt 1,2 miljarder dollar för att få tillgång till 300 miljoner doser av deras vaccin.

Vaccinet som heter AZD1222 använder genetiskt material från coronaviruset tillsammans med ett modifierat adenovirus. Det använder samma teknologi som användes vid det experimentella ebolavaccinet som delades ut till allmänheten i Kongo under slutet av 2019. Bieffekter som då noterades var förutom trötthet och huvudvärk också klåda, muskelvärk, feber och krypningar i kroppen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.