Antidepressiva mediciner kan orsaka autism

publicerad 15 december 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Barn vars mammor använt antidepressiva mediciner under graviditeten löper förhöjd risk för autism. Det varnar kanadensiska forskare för i en ny studie.

Studien är omfattande: Över 145 000 barn som föddes mellan 1998-2009 granskas i studien. 0,7 procent av barnen som följdes i studien diagnostiserades med autism, inklusive Aspergers syndrom.

Kvinnor som använde antidepressiva mediciner och preparat från och med graviditetsvecka 13 löpte dubbelt så stor chans för att barnet skulle diagnostiseras med autism, jämfört med kvinnor som inte använde antidepressiva.

I Kanada uppges mellan 6-10 procent av landets gravida kvinnor använda antidepressiva mediciner vilket oroar studiens författare.

Antidepressiva preparat klassade som Selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI, var de som förhöjde risken för autism mest. Preparat som ingår i SSRI-gruppen är bland annat Sertralin, Prozac, Zoloft och Fluoxetin.

Forskarna bakom studien vill se ytterligare forskning för att specifikt bedöma risken för autism i samband med antidepressiva preparat under graviditeten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!