Amerikanska forskare vill smitta människor med corona – för att få fram ett vaccin

publicerad 30 april 2020
- av Per Nordin

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning


1542 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt forskare skulle det gå betydligt snabbare att utveckla ett vaccin mot coronaviruset om man fick smitta frivilliga försökspersoner med en dos av viruset för att snabbt kontrollera om vaccinet fungerar. Kritiker menar dock att agerandet skulle vara djupt oetiskt.

Charlotta Bergquist är vaccinkoordinator vid Läkemedelsverket och menar att det finns stora etiska problem med att medvetet smitta människor med det potentiellt dödliga viruset.

– Det är ett svårt försök att göra etiskt, att utsätta människor för en smitta när man inte har en behandling mot sjukdomen färdig och det har vi inte i det här fallet. Så jag kan se svåra etiska problem med detta, säger hon till SR.

Man menar vidare att vaccinförsök i vanliga fall tar lång tid eftersom tusentals människor delas upp i två grupper, där man antingen får vaccin eller placebopreparat och sedan väntar man på att de ska drabbas av virusinfektionen för att först då se hur vaccinet påverkar kroppen.

De amerikanska forskarna vill dock istället att ”unga, friska och frivilliga försökspersoner” ska kunna anmäla sig frivilliga för att injiceras med viruset, något man påstår kan rädda miljontals liv. Metoden har tidigare prövats för att bekämpa malaria.

– Ja, det har använts historiskt och även ganska nyligen. Men då är det infektioner där man har en bot, det kan vara en bakteriell infektion som man kan bota med antibiotika. Men man gör ju bara det om det inte finns något annat sätt att studera ett vaccin på, berättar Charlotta Bergquist.

Även Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet, är skeptisk. Han menar att det finns risk att försökspersonerna skadas och att det är viktigt att vara extremt försiktig eftersom det ju ännu inte finns något botemedel om försökspersonerna skulle bli svårt sjuka.

– Jag tror det finns goda argument för att man inte ska tillåta den här typen av moraliskt tveksam forskning att importeras och bli del av vår verksamhet, säger Nils-Eric Sahlin.

Enligt Nature har hundratals amerikaner redan anmält sitt intresse för att agera försökskaniner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!