5G riskerar kraftig ökning av hälsofarlig strålning

publicerad 14 juni 2018

Enligt uppgifter från Ericsson kommer människors exponering för mikrovågsstrålning att öka enormt genom 5G-utbyggnaden. Det kan därför bli ett ”stort problem eller omöjligt” att bygga ut 5G i länder med bättre skydd mot hälsorisker och lägre gränsvärden än i Sverige.

Illustrationen är hämtad från en presentation av Christer Törnevik från Ericsson vid ITU (International Telecommuncations Union) i december 2017. Avståndet mellan en 5G-basstation (kallad Massive MIMO) på ett hyreshus och närmsta bostad bör vara över 115 meter för att den extremt starka 5G-strålningen inte ska överskrida gränsvärdet i länder som exempelvis Schweiz, Italien och Ryssland. Dessa länder har 100 gånger lägre gränsvärden jämfört med Sverige.

I Sverige gäller gränsvärden som inte skyddar mot hälsorisker med långvarig exponering, exempelvis cancer och psykisk ohälsa, trots att riskerna väl belagda i forskningen, skriver Strålskyddsstiftelsen i ett pressmeddelande.

Ryssland har haft dessa lägre gränsvärden sedan 1960-talet baserat på forskning som redan då visat att långvarig exponering vid nivåer under det svenska gränsvärdet orsakar skadliga hälsoeffekter. Illustrationen visar också att gränsvärdet i de tre länderna överskrids 35 meter vertikalt snett nedåt från basstationen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.