Nedläggning av bankkontor hotar landsbygden

publicerad 26 februari 2024
- av Sofie Persson
38 av landets 290 kommuner saknar numera helt bankkontor.

38 kommuner i Sverige saknar helt bankkontor. Johan Grip, chefsekonom på Företagarna, menar att det är en “bekymmersam utveckling” som särskilt påverkar småföretagare.

De senaste 15 åren har bankerna stängt 1 069 kontor i Sverige, vilket innebär att det idag finns 918 kvar, främst landsbygden är drabbad och 38 av landets 290 kommuner saknar helt bankkontor, enligt en kartläggning från Dagens Industri. Det motsvarar 13 procent av alla kommuner och ökar ständigt, särskilt påverkas bland annat åtskilliga småföretagare på landsbygden.

Det är en mycket bekymmersam utveckling som bara fortsätter. Vart jag än reser i Sverige så vittnar småföretagare om en uppgivenhet där nedlagda kontor och minskat intresse från bankerna slår mot deras verksamhet, säger Johan Grip, som ansvarar för analysen av samhällsekonomiska frågor av betydelse för företag och företagande vid företagsorganisationen Företagarna, till tidningen.

“Maximera vinsten”

Grip menar att det får flera konsekvenser för småföretagare när det är långt till närmaste bankkontor, bland annat blir det svårare att exempelvis få ett banklån.

Alla krediter bygger på relationer och en förståelse för lokala förhållanden, säger Grip. Det har gått förlorat på många ställen.

Enligt bankerna är bakgrunden den ökade digitaliseringen och att man med den kan ge samma service, utan att fysiskt vara på plats. Grip pekar dock mot att det istället skulle handla om att öka vinsterna hos bankerna och kallar deras agerande “krasst”.

Det hade varit mer klädsamt om bankerna kunde säga att deras agerande handlar om att maximera vinsten. I stället vill de se sig själva som samhällsbärande institutioner, vilket blir lite skrattretande, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!