Starlink från SpaceX nu tillgängligt i Sverige

publicerad 7 augusti 2023
- av Redaktionen
Starlink Sverige
Mottagaren till satelliterna, som nu täcker in i stort sett alla nordiska länder, kan placeras på valfri yta som har fri sikt mot himlen.

Elon Musks SpaceX har nu lanserat sin Starlink-tjänst i Sverige. Clas Ohlson, den välkända detaljhandelskedjan, blir första återförsäljare i landet att erbjuda SpaceX’s Starlink-mottagare.

Starlink-tjänsten har på senare tid genomgått omfattande testning runt om i världen och är nu tillgänglig för kunder i Sverige. Med Starlink kan användare i avlägsna områden få tillgång till internet via satellit, vilket gör det till en potentiellt livsförändrande lösning för de som bor i områden där bredbandstjänster är otillgängliga eller otillräckliga.

Sweclockers rapporterar att Clas Ohlson nu erbjuder två versioner av Starlink-mottagaren. En konsumentvariant kallad Starlink Residential, med ett pris på 5 199 kronor, är utformad för att tillhandahålla internet till ett hushåll eller sommarstuga. Den andra varianten, Starlink Business, säljs för 27 999 kronor och är utformad för företag och privata användare med höga krav på datamängder och stabilitet. Båda versioner inkluderar en Starlink-märkt router som kopplas till mottagaren med USB-kabel.

Förutom att köpa hårdvaran, krävs det också att kunderna prenumererar på Starlink-tjänsten. Abonnemanget kostar 690 kronor per månad utan bindningstid, vilket gör det flexibelt och idealiskt för de som bara behöver tillfällig internetåtkomst. Abonnemang hanteras enkelt via en dedikerad app.

Exempel där Starlink-mottagaren placerats på ett hustak.

Enkel installation

Installationen av Starlink-systemet är avsiktligt enkel. Användaren behöver endast placera mottagaren utomhus där den har fri sikt mot himlen. Mottagaren är utrustad med en motor som automatiskt riktar den mot närmaste satellit.

När systemet är korrekt installerat, har användare tillgång till internet med hastigheter på mellan 25 och 220 Mbps, även om recensioner rapporterar en genomsnittlig hastighet på cirka 100 Mbps. Trots dess höga kostnad och instabilitet får Starlink i allmänhet positiva recensioner för sin enkla installation och förmåga att ge internetåtkomst till avlägsna områden.

Medan Clas Ohlson är den första återförsäljaren att erbjuda Starlink i Sverige, kan mottagarna också beställas direkt via Starlinks webbsida till ett något lägre pris på 4 900 kronor.

En karta som visar täckningsområdet för Starlink-systemet finns tillgänglig här.

Beakta hälsoaspekter

Som med all trådlös teknik bör man beakta hälsoaspekter ifrån elektromagnetiska fält vid installation i och kring sin bostad och levnadsmiljö samt undvika att placera sändare och mottagare i utrymmen där man tillbringar mycket tid såsom sovrum, vardagsrum etc.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!