Kontantupproret: “Sverige unikt kontantfientligt”

Kriget mot kontanterna

publicerad 25 september 2023
- av Isac Boman
Björn Eriksson och många röster även internationellt lyfter fram Sverige som ett varnande exempel.

Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson pekar i en debattartikel på att Sverige är extremt när det kommer till att stödja avskaffandet av kontanter. Han pekar också på att flera andra länder samtidigt har kommit att svänga allt mer i frågan och istället börjat arbeta för att stärka kontanternas ställning.

Livsmedelshandeln, apoteken och bensinstationerna är ännu så länge de lysande undantagen, men i övrigt är det nästan omöjligt att betala med kontanter i vanliga butiker, restauranger och på serviceställen. Kort, Swish och olika appar har tagit över”, konstaterar Eriksson i Göteborgsposten.

Han varnar för utvecklingen och frågar sig bland annat vilken beredskap som finns om de digitala systemen slås ut och man inte längre kan betala med kort eller Swish-appar.

Människor i digitalt utanförskap drabbas också, och det rör sig inte bara om äldre. Hotade kvinnor, personer med funktionsnedsättning och andra socialt utsatta vill, kan eller får inte använda digitala betalmedel. De blir därför helt utestängda i ett kontantlöst samhälle. Vill vi verkligen ha det så?” frågar han sig.

“Obehaglig utveckling”

Eriksson betonar vidare att alldeles för lite fokus läggs på integriteten och att en digital ekonomi innebär att varje genomfört köp registreras och öppnar upp för kartläggning och övervakning.

Då är steget inte långt till sociala kreditsystem, alltså att företag eller myndigheter belönar eller straffar dig beroende på vad du gör. En minst sagt obehaglig utveckling som redan är verklighet i Kina”, säger han.

Eriksson påpekar också att flera europeiska länder svängt om och stiftat lagar som tvingar handeln att acceptera kontanter samt att säkerställa att kontanter ska fortsätta fungera som giltiga betalmedel – något som även varit på tal i EU-sammanhang. I Sverige är dock situationen en annan, menar han.

I Sverige har utfasningen av kontanter snarast hejats på. Butiker kan bara sätta upp en lapp vid kassan att de inte tar kontanter. Enkelt och smidigt, ’ingått avtal’ kallas det av jurister. Att det samtidigt innebär att människor diskrimineras anses mindre viktigt”.

Politiskt ointresse

Kontantupprorets ordförande beklagar svenska politikers bristande intresse för frågan och oroar sig mot den bakgrunden för att makthavarna inte kommer att göra någonting innan kontanterna helt har avskaffats och försvunnit.

Den svenska enkelspårigheten till förmån för det digitala måste få ett slut. Vi kan gärna ta fram nya smarta betalsätt, utveckla appar och driva utvecklingen inom fintech. Vad vi däremot inte ska göra är att avveckla det analoga system som vi har och som vi vet fungerar i alla lägen”, betonar han.

Nya Dagbladet kunde i våras rapportera hur Sverige internationellt pekas ut som det land som går i bräschen för kontanternas avskaffande – och även beskrivs som ett varnande exempel på hur lite kontanternas framtid diskuterats i offentligheten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!