Höjda livsmedelspriser att vänta

Kriget i Ukraina

publicerad 17 juli 2023
- av Isac Boman
Ukraina är en av världens största spannmålsexportörer.

Spannmålsavtalet mellan Ukraina och Ryssland ser inte ut att förlängas. Detta bedöms i sin tur påverka världsmarknadspriserna – vilket också riskerar att leda till att svenska matpriser höjs kraftigt.

Det rysk-ukrainska avtalet där ukrainskt spannmål kunnat exporteras ut ur landet via tre hamnar i Svarta havet, även under det pågående kriget, går ut vid midnatt och ser än så länge inte ut att förnyas.

Ryssland har vid flera tidigare tillfällen hotat att dra sig ur avtalet eftersom man anser att vissa krav angående exporten av spannmål och konstgödsel inte uppfyllts av Ukraina, samt att fattiga länder inte fått sina utlovade leveranser. Kremls talesman Dmitrij Peskov betonar dock att man är redo att förnya avtalet när Ukraina bedöms ha uppfyllt sina förpliktelser.

Konflikten riskerar att få stora effekter på de globala livsmedelspriserna och Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi menar att resultatet blir ”katastrofalt” för spannmålsodlarna.

För svensk del förväntas matpriserna öka kraftigt oavsett om man köper spannmål från Ukraina eller inte – detta eftersom de svenska priserna påverkas av den globala prissättningen och efterfrågan.

– Allt är styrt av världsmarknadspriser. Oavsett om vi köper spannmål från Ukraina, eller inte. Om priserna höjs på världsmarknaden går också de svenska priserna upp, säger Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel till TT.

FN går ännu längre och menar i sin tur att en ”global svält” kan vara att vänta om avtalet inte förnyas.

Torbjörn Jansson tror inte på någon svältkatastrof och pekar på att det nu finns fler exportvägar genom EU där ukrainskt spannmål kan fraktas. Vissa länder är också mer känsliga än andra. Turkiet är exempelvis i hög grad beroende av ukrainskt spannmål och de nya och krångligare transportvägarna kommer att leda till höjda priser.

– Det skulle inte bli någon svältkatastrof eller så. Men däremot blir det dyrare för hushåll i länder som redan har det dåligt. Även några procent högre priser skulle göra det svårare för dem.

Sveriges biståndsminister Johan Forssell kallar situationen ”allvarlig” och tillägger att Sverige nu ”kommer att behöva bedöma och analysera situationen, inte minst med våra europeiska partner”.

Det kan noteras att de svenska matpriserna sedan krigets utbrott i Ukraina, och de många sanktioner som riktats mot Ryssland, sett en ökning som inte skådats på över 70 år och där vissa livsmedelskategorier, på bara ett års tid, blivit nästan dubbelt så dyra – detta har i sin tur lett till att rekordmånga svenskar söker sig till hjälporganisationer för att få mat för dagen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!