Rekordmånga söker sig till Frälsningsarmén för hjälp med mat

publicerad 20 mars 2023
- av Sofie Persson
Frälsningsarmén ser hur mammor inte har råd att ge sina barn mat.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frälsningsarmén har börjat få ett ökat tryck av hjälpsökande hos sina kårer runt om i landet och unga kvinnor med barn är en ny målgrupp som börjat söka akut hjälp.

I takt med stigande elpriser och fortsatt höjda matpriser blir det svårare för åtskilliga människor att kunna sätta mat på bordet varje dag. Redan förra året kunde man se att medlemskap i så kallade “sociala matbutiker”, där man kan köpa mat till rabatterat pris, ökade markant.

Nu flaggar även Frälsningsarmén för att den pågående inflationen gjort att det finns ett större tryck vid deras hjälpkårer runt om i landet. I Stockholm har Kafé i Gemenskap på Templet funnits i åtta år för att erbjuda mat till människor som inte har råd, men köerna har aldrig varit så långa som idag.

Många av våra gäster är äldre fattigpensionärer och hemlösa som tillbringar tid på vårt center till vardags. De är vana att hanka sig fram och vet hur det är att leva fattigt. Men nu ser vi också nya människor som hör av sig som är vana att ha en tusenlapp över i månaden men som inte längre har det och inte vet hur de ska få mat på bordet den sista veckan. Det är de hålen vi vill hjälpa till att fylla, säger Helen Lidman, ansvarig för Templets sociala arbete.

Under förmiddagarna brukar omkring 100 till 150 personer komma in och få en frukostpåse samt en lunchpåse, ibland räcker det inte till alla som kommer. På eftermiddagarna sysslar kåren med att dela ut matkassar och ibland ekonomiskt bistånd till personer med inbokade tider.

En ny målgrupp som börjat söka sig till hjälpkåren är unga, ensamstående kvinnor med barn som i åtskilliga fall är i akut hjälp för att få mat på bordet. Nyligen har även kåren tagit emot hjälpförfrågan från en student.

Vi är inget socialkontor som kan rädda en persons hela tillvaro men vi kan bidra med akuta nödinsatser för att få en person på fötter som vi kan se kommer klara sig själva kommande månader. Har man kraschat en månad kan det vara svårt att komma ikapp så vi hoppas att vår insats kan minska risken för ökade kostnader och i värsta fall inkasso. Ekonomisk stress gnager inifrån och leder så lätt till depression och hopplöshetstankar. Vi hoppas kunna ta udden lite av det, säger Helen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!