MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025

Pandemiöverdrifterna är ett statistiskt faktum

Pandemiöverdrifterna

Ofta förs det fram att "pandemiåret" 2020 ska ha varit det dödligaste någonsin i Sverige. Detta är dock inget som backas upp av den officiella statistiken, som tvärtom visar att 2020 haft lägre andel dödsfall än många andra år bara på 2000-talet.

publicerad 1 september 2021
– av Isac Boman
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Exempelvis skattefinansierade SVT samt Schibsteds och Bonniers respektive skvallertidningar Aftonbladet och Expressen har tillsammans med andra konventionella mainstreammedier konsekvent basunerat ut skrämselbudskap om att 2020 varit det dödligaste året på mycket lång tid och gjort sitt yttersta för att spegla dödssiffrorna som extrema.

Vid en närmare titt på den offentliga statistiken ser man samtidigt att dödligheten under 2020 inte särskiljer sig nämnvärt ens vid en jämförelse med andra årtal under 2000-talet, och sticker ut endast om befolkningsökningen helt ignoreras. Faktum är att det under samtliga år mellan år 2000 och 2012, utom ett, relativt till befolkningen dog fler människor i Sverige än under 2020.

 

Allmänna dödstalen under 2000-talet redovisat i promille av befolkningen.

 

Exempelvis dog det år 2000 ”bara” 93 461 människor, jämfört med 98 124 under 2020 enligt SCB:s officiella statistik. Det totala antalet dödsfall var alltså fler 2020 än år 2000 – men om man istället tar hänsyn till att befolkningen år 2000 enbart var 8 882 792 människor jämfört med 10 230 185 två decennier senare var dödligheten i själva verket betydligt högre år 2000. År 2000 dog 1,05 procent av befolkningen – jämfört med endast 0,95 procent av befolkningen förra året.

Även 2001 är dödlighetsprocenten densamma – 1,05 – och 2002 ökar den något – till 1,06. Bortsett från 2011, då andelen dödsfall låg på samma nivå som 2020, hade Sverige varje år fram till 2013 en högre andel dödsfall än 2020 om man tar befolkningens storlek i beaktande.

Först 2013 kommer dödssiffrorna ner under ”rekordåret” 2020, med 0,94 procent följt av 0,92 och 0,93 nästkommande år. Några stora avvikelser från 2020 handlar det alltså inte om. Det enda årtalet som märkbart sticker ut med låg dödlighet är 2019 – året innan ”pandemiåret” eftersom enbart 0,86 procent av befolkningen dog det året.

Sammantaget har 12 av de senaste 20 åren haft högre dödlighet än 2020 och ytterligare ett har varit på ungefär samma nivå.

Exempelvis 2002 dog 10,6 av 1000 svenskar jämfört med 9,5 av 1000 svenskar under 2020. Trots den stora skillnaden är det ingen idag som pratar om 2002 som något särskilt dödligt år eller ”rekordår” vad gäller dödsfall, och att ge regeringen totalitära befogenheter för att bekämpa en pandemi hade varit otänkbart.

12 av de senaste 20 åren har haft högre dödlighet än 2020

 

Drygt 14 000 svenskar har dött av coronaviruset enligt Socialstyrelsen – siffror som ständigt upprepas av medier, ”experter” och makthavare av olika slag. Samtidigt har flera rapporter pekat på att en stor andel av dessa dödsfall inte avlidit av covid-19, utan endast har testat positivt på ett PCR-test och avlidit av andra anledningar eller haft covid-19 som delorsak. Noteras kan att medelåldern hos dem som avlidit med covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens officiella statistik är 82 år och att medellivslängden i Sverige rent allmänt, per december 2020, även den är 82 år.

Tilläggas kan i sammanhanget att Sverige i relation till omvärlden haft en förhållandevis begränsad samhällelig repression – något som på andra håll förklarats ligga bakom den fullt normala dödligheten även i andra länder.

Vad exakt som ligger bakom de befängda pandemiöverdrifterna är ett separat ämne för sig, men att de varit och är av monumentala proportioner är ett statistiskt faktum.

 

Isac Boman

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

WHO: Covid-19 inte längre ”globalt hälsonödläge”

Pandemiöverdrifterna

publicerad 8 maj 2023
– av Sofie Persson
WHO:s generaldirektör Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Världshälsoorganisationen meddelar att covid-19 inte längre är att klassa som ett ”globalt hälsonödläge”. Däremot varnar man för att detta inte betyder att det inte längre finns ett hot och att situationen kan komma att ändras.

Under torsdagen hade WHO:s expertkommitté för krissituationer sitt senaste sammanträde om coronaviruset, något man haft ett antal gånger sedan ”krisens” uppgång. Nu har den oberoende kommittén gett beskedet att covid-19 inte längre bör anses som ett internationellt hot mot människans hälsa.

WHO:s generaldirektör Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarade att han tagit till sig rådet från kommittén och att man därför kommer att avskriva coronaviruset som ett globalt hälsonödläge.

Det är därför med stor förhoppning som jag förklarar covid-19 avslutad som en nödsituation på global hälsoskyddsnivå, säger han under en pressträff.

Redan i oktober 2020 bekräftade WHO att dödligheten för covid-19 låg på liknande nivåer som en vanlig säsongsinfluensa, det vill säga 0,14 procent, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Trots det späddes oron på från organisationen och virusets status kunde fortsatt ses som ”hotfullt”.

I april i år gick även WHO ut med att dödligheten kring covid-19 minskat med 95 procent under 2023, något man också tagit hänsyn till när man valt att ta bort stämpeln om internationellt hot mot människans hälsa. Däremot är generaldirektören också snabb att påminna om att ”covid-19 inte är över som ett globalt hälsohot” och att han ”inte skulle tveka att sammankalla en ny kommitté” om viruset om det skulle behövas.

Detta virus är här för att stanna. Det värsta som ett land kan göra nu är att använda denna nyhet som en anledning att sänka garden.

Vidare menar Dr. Adhanom Ghebreyesus att covid-19 lämnat ”djupa ärr” ¨på världen och att allt lidande gett ”smärtsamma lektioner”, något man nu bör ha i åtanke för framtiden.

Dessa ärr måste fungera som en permanent påminnelse om att nya virus kan dyka upp med förödande konsekvenser, konstaterar generaldirektören.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Krav på ansiktsmask i finska skolor minskade inte spridning av covid-19

Pandemiöverdrifterna

publicerad 4 maj 2023
– av Sofie Persson
I Åbo krävde man att 10-åringar skulle ha mask i skolan.

Kraven på ansiktsmask för barn i skolan i Finland minskade inte spridningen av covid-19, visar ny finsk studie.

I Finland rekommenderades man likt i Sverige under en period att använda ansiktsmask i kollektivtrafiken när det var som mest resande. Däremot tog landet detta ett steg längre och rekommenderade också barn över tolv år att bära mask i skolan. Även om det var en rekommendation så implementerade vissa städer det som obligatoriskt och i vissa fall tvingades barn så unga som tio år att bära ansiktsmask i skolan.

I en ny studie från Institutet för hälsa och välfärd i Finland, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health, har man tittat närmare på hur maskanvändningen påverkat förekomsten av covid-19 i olika finska städer där restriktionerna kring masker skiljt sig åt under hösten 2021.

Trots att det inte fanns någon klar uppfattning om hur effektiva ansiktsmasker är i skolmiljöer sågs maskkrav som en relativt enkel åtgärd för att kontrollera spridningen av viruset, säger Aapo Juutinen, den ledande författaren till studien, till Cosmos Magazine. Skolavstängningar hade redan genomförts under våren 2021, och många ansåg att det var avgörande att hålla skolorna öppna samtidigt som man vidtog lämpliga åtgärder för att garantera elevernas och personalens säkerhet.

Forskarna jämförde antal fall av sjukdomen under 14-dagarsperioder i fyra månaders tid och tittade på personer i åldrarna 7-9 år, 10-12 år och 30-49 år.  De yngre barnen användes som kontrollgrupp då de kunde representera samma skolor som de äldre barnen, men att de inte bar mask. De vuxna representerade barnens föräldrar.

Data hämtades från det nationella registret över smittsamma sjukdomar (NIDR). Städerna man undersökte var Åbo, Helsingfors och Tammerfors. Anledningen till att man valde just de städerna var på grund av att antalet covidfall låg på liknande nivåer innan man implementerade maskkrav. Det var enbart Åbo som hade maskkrav för barn från tio år och uppåt.

Av studien framkom att de obligatoriska maskkraven för barn i skolor inte påverkade antalet fall av covid-19. Bland annat hade Åbo vid denna tidpunkt bland de högsta antalen covid-19 bland barn i åldrarna tio till tolv år, trots maskkraven för barn.

Enligt vår analys har kravet på ansiktsmasker inte gett någon ytterligare effekt”, går att läsa i studien.

Däremot är det oklart hur noga maskkravet följdes av barnen i skolan. Det fanns heller inget krav på specifika masker, även om Juutinen menar att kirurgiska masker var vanligast vid den här tiden. Han menar dock att studien hjälper till att förstå hur covidrestriktioner fungerar i skolan.

Vi kommer att fortsätta vår forskning eftersom det fortfarande finns mycket att lära om covid-19 och jag hoppas att vårt arbete stödjer evidens- och vetenskapsbaserat beslutsfattande, säger Juutinen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Brittiska statistiken: Få dog av covid som enda dödsorsak

Pandemiöverdrifterna

publicerad 17 mars 2023
– av Sofie Persson
Propaganda från Storbritanniens folkhälsomyndighet i januari 2021 i Sheffield.

Mellan 30 januari 2020 och 31 december 2021 uppges 177 397 britter ha avlidit med covid-19 nämnd som en av flera dödsorsaker i dödsattesterna. Under samma period är det dock endast drygt 6 000 avlidna britter för vilka viruset listats som enda kända dödsorsak, cirka 3 procent av den totala siffran.

Enligt den brittiska regeringens siffror avled 177 397 människor med covid från 30 januari 2020 fram till 31 december 2021. Begär man istället ut offentlig statistik för de dödsfall där covid nämns som enda listad dödsorsak, under samma tidsperiod, får man dock fram helt andra siffror. Då handlar det plötsligt bara om 6 183 dödsfall, listade efter kön och ålder. Det innebär att nästan 30 gånger så många människor listats som avlidna ”med” covid-19 som ”av” viruset.

Dödssiffror där covid-19 listas som enda dödsorsak. Foto: faksimil/gov.uk

 

Det kan också noteras att en mycket stor majoritet av de som listats som avlidna med covid-19 som enda registrerad dödsorsak var äldre än 65 år. Majoriteten (3 388 personer) var också äldre än 80 år. Endast 317 personer var under 50 år enligt den brittiska statistiken och av dessa ska enbart 23 ha varit under 30 år. Samtidigt listar den brittiska regeringen i skrivande stund det totala antalet avlidna ”med covid-19 på dödscertifikatet” som knappt 230 000.

Dödssiffror där covid-19 listas som en av dödsorsakerna. Foto: faksimil/gov.uk

 

Den markanta skillnaden i siffrorna tros bero på att personer som listats som avlidna ”med covid-19” inte alls nödvändigtvis har dött av coronavirus – utan enbart att dessa helt enkelt testat positivt på de kritiserade coronatesterna strax innan sin bortgång.

Denna metod att mäta covid-dödsfall har länge påtalats vara missvisande och opålitlig, eftersom den inkluderar ett mycket stort antal personer som lidit av andra sjukdomar och hälsoproblem, och där det ofta varit dessa åkommor som orsakat deras död.

Vad gäller Storbritannien har Nya Dagbladet tidigare rapporterat om den extrema coronarepressionen i landet, som var en av de hårdaste i världen vid sidan av Australien, Nya Zeeland och Kanada, och hur brittiska toppolitiker samtidigt uppdagats med att strunta i de restriktioner man själva beslutat om. Nyligen framgick också att den brittiska regeringen övervägde att låta utrota alla tamkatter i landet med hänvisning till covid – en plan som till mångas glädje dock aldrig realiserades.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Finländska forskningsinstitutet: Dödsfall i covid kraftigt överdrivna

Pandemiöverdrifterna

publicerad 7 november 2022
– av Sofie Persson
Medelåldern för avlidna efter ett positivt covid-test är nu 85 år.

Covid-19 har inte varit den faktiska dödsorsaken i så många som 40 procent av dödsfallen men ändå tillskrivits detta i Finland. Samtidigt ökar också medelåldern för avlidna som testats positivt för covid – från 84 till 85 år.

Du kan räkna på ena handens fingrar antalet patienter under 60 som har dött enbart av covid sedan mars förra året, säger Sirkka Goebeler vid Finlands institut för hälsa och välfärd (THL).

Goebelers enhet vid THL har bland annat som uppgift att granska alla dödsfall där läkaren angivit covid-19 som primär eller bidragande orsak. Under oktober landade siffran på 6407 avlidna som testats positivt med covid-19 i Finland, men i endast omkring 4000 av dessa ska viruset ha varit en primär orsak till dödsfallen. I omkring 1600 av fallen har det varit en bidragande faktor.

I ungefär 900 av dödsfallen som ingår i statistiken innehåller de faktiska dödsintygen ingen indikation på infektionen överhuvudtaget. Covid-19 har i realiteten inte varit den faktiska dödsorsaken i upp till 40 procent av dödsfallen som tillskrivs sjukdomen, menar Goebeler i en kommentar till skattefinansierade Yle.

I statistiken tar man med alla som avlidit och haft ett positivt covidtest under en 30-dagarsperiod, något Goebeler menar var mer användbart i början av coronakrisen – men konstaterar att det även då fanns fall med falska positiva test.

Goebeler kan också slå fast att dödsfallen skett högt upp i åldrarna. Medelåldern för avlidna efter ett positivt covid-19 test har sedan i våras dessutom stigit, från 84 till 85 år.

De flesta dödsfall inträffar nu i slutet av den naturliga livscykeln, menar Goebeler. Du kan räkna på ena handens fingrar antalet patienter under 60 som har dött enbart av covid sedan mars förra året.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.