Storbritannien ville “utrota” alla katter – av rädsla för covid

Coronarepressionen

publicerad 4 mars 2023
- av Sofie Persson
Katt som vilar sig i Beeston i Storbritannien. Infälld hälsoministern James Bethell.

Storbritannien hade planer på att massavliva alla katter i landet med motiveringen att djuren kunde sprida covid. Det avslöjar den tidigare hälsoministern James Bethell.

I början av coronakrisen spekulerades det kring huruvida husdjur kunde sprida coronaviruset – efter att både katter och hundar testats positivt genom de sedermera starkt kritiserade PCR-testerna. Det ledde till att man i Storbritannien inte bara i praktiken förbjöd medborgare att krama närstående, utan även uppmanade att hålla avstånd till sina husdjur.

Nu framkommer att den brittiska regeringen även funderade på mycket värre åtgärder för alla kattägare. Den tidigare hälsoministern James Bethell avslöjar i en intervju att alla katter i Storbritannien kunde ha blivit ”utrotade” för att minska spridningen av covid-19.

Vad vi inte får glömma är hur lite vi förstod om denna sjukdom. Det fanns ett ögonblick då vi inte visste om husdjur kunde överföra sjukdomen, säger han till Channel 4 enligt brittiska The Sun. Det fanns faktiskt en idé om att vi kanske skulle behöva be allmänheten att utrota alla katter i Storbritannien.

Han motiverar beslutet med att det fanns för ”lite bevis” för att det skulle kunna ha varit så och att man därför var tvungna att undersöka förslaget innan det sedan blev nerlagt.

Kan ni föreställa er vad som skulle ha hänt om vi hade velat göra det? frågar Bethell sig.

I Danmark lät man avliva 14 miljoner minkar på grund av att man påstod att tolv danskar blivit smittade av en variant av covid, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället. Massavlivningen fick enorm kritik bland annat på grund av den dåliga djurhållningen, att beslutet togs utan egentlig laga grund och att det slutligen kostade 800 miljoner kronor att göra.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!