Här festar premiärministern loss när folket tvingas i karantän

Pandemiöverdrifterna

publicerad 24 maj 2022
- av Jan Sundstedt
Boris Johnson anklagas för att vara en lögnare och hycklare.

Fyra foton har nu publicerats som visar hur den brittiske premiärministern Boris Johnson tillsammans med minst sju andra personer festade och drack alkohol – samtidigt som det brittiska folket tvingades i karantän och blev bötfällda om de umgicks med fler än en person från ett annat hushåll.

Det är ITV News som publicerat bilderna och bland såväl allmänhet som hos andra politiker är bestörtningen stor eftersom bildmaterialet visar att Boris Johnson ljugit när han hävdat att han inte varit medveten om att han brutit mot coronarestriktionerna och därtill ignorerade de restriktioner som han krävde att det brittiska folket skulle efterleva.

På bilderna syns premiärministern under en fest i november 2020 bland annat höja sitt glas och utbringa en skål samtidigt som man ser flera flaskor med alkoholhaltiga drycker och festmat på bordet framför honom. Sju andra personer syns också på bild ståendes nära varandra.

Enligt nyhetskanalen fanns det ytterligare deltagare på festen som inte syns på bild – och detta trots de hårda direktiven om att människor från olika hushåll inte skulle umgås med varandra inomhus.

Många ställer också frågan varför Johnson inte bötfälldes för att ha brutit mot coronarestriktionerna och flera brittiska politiker menar också att han skämt ut sig och bör avgå. Boris Johnson har tidigare vid flera tillfällen hävdat att han följt alla coronarestriktioner och att anklagelserna mot honom saknar grund.

Foto: faksimil/ITV

Callum Harrison, som själv blev bötfälld för att ha deltagit vid en liknande fest när restriktionerna var mindre hårda, reagerar mycket starkt på fotografierna och menar att det är ”en stor skam” att han som privatperson straffats samtidigt som premiärministerns agerande inte fått några konsekvenser alls.

– Han borde ha avgått för länge, länge sedan för sitt agerande.

Att den politiska eliten i flera fall själva inte varit särskilt intresserade av att följa de restriktioner som de krävt att allmänheten skulle finna sig i är någonting Nya Dagbladet har rapporterat om tidigare. Michigans guvernör Gretchen Whitmer och Norges statsminister Erna Solberg är bara två av flera makthavare som blivit påkomna med att ignorera regler de själva varit ansvariga för att införa.

Även Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven har fått viss kritik efter att det framkommit att han besökt köpcentrum kort efter att ha uppmanat svenskarna att hålla sig hemma.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!