Äldre med covid-19 dog ofta av andra orsaker

publicerad 19 augusti 2020

Den absoluta merparten äldre som diagnosticerats med covid-19 när de avled utanför sjukhus hade också andra sjukdomar som bidrog eller var helt avgörande för dödsorsaken. Det visar en granskning av Region Östergötland.

Region Östergötland har gått igenom dödsfall av äldre personer har dött i hemmet eller på ett boende och betecknats som döda med covid-19. Bara i 15 procent av fallen bedömdes covid-19 vara dödsorsak. För 70 procent av fallen har covid-19 bedömts vara en bidragande orsak, men inte direkt orsak till dödsfallet. I de övriga 15 procenten bedöms dödsorsaken vara helt andra sjukdomar, rapporterar Läkartidningen.

I några fall kan covid-19-diagnosen ha bidragit till att dödsfallet skedde tidigare än det annars skulle ha gjort. Granskningen visar att väldigt många av dem som avlidit med covid-19 utanför sjukhus hade förväntad kort överlevnad. Men varje dödsfall är givetvis sorgligt för de närstående, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.
Det är 122 dödsfall som granskats i länet, vilket är 51 procent av de 240 äldre personer som avlidit i länet när granskningen gjordes. Bland de 122 personer hade 111 personer omfattande samsjuklighet och 11 måttlig sjuklighet. Hälften var 88 år eller äldre.

Regionen har nu också påbörjat en granskning av patienter som avlidit på sjukhus.

Granskningen är ett led i vårt patientsäkerhetsarbete och ett sätt att lära oss mer om covid-19 och hur vi ska hantera sjukdomen, säger Stefan Franzén.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!