Myndigheternas nya rekommendation: Munskydd i kollektivtrafiken

Coronarepressionen

publicerad 4 januari 2021
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Från och med den 7:e januari rekommenderas munskydd av Folkhälsomyndigheten. Det nya allmänna rådet kommer att gälla i hela landet mellan klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, tider då många åker samtidigt.

I sitt pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att man riktar sig främst till personer födda 2004 och äldre med rekommendationen. I första hand är det eget ansvar att ha med sig munskydd till sig själv, enligt myndigheten sådana som helst som är CE-märkta. Man rekommenderar dock företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till resenärer som inte har med sig något eget. Dessa uppmanas också att informera resenärerna om rekommendationen om munskydd samt att planera hur avfallet ska tas om hand.

Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, menar statsepidemiologen Anders Tegnell.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!