Coronarepressionen

Myndigheternas nya rekommendation: Munskydd i kollektivtrafiken

Från och med den 7:e januari rekommenderas munskydd av Folkhälsomyndigheten. Det nya allmänna rådet kommer att gälla i hela landet mellan klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, tider då många åker samtidigt.

I sitt pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att man riktar sig främst till personer födda 2004 och äldre med rekommendationen. I första hand är det eget ansvar att ha med sig munskydd till sig själv, enligt myndigheten sådana som helst som är CE-märkta. Man rekommenderar dock företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till resenärer som inte har med sig något eget. Dessa uppmanas också att informera resenärerna om rekommendationen om munskydd samt att planera hur avfallet ska tas om hand.
Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, menar statsepidemiologen Anders Tegnell.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!