Nya Zeeland betalade IT-firma för att hjälpa britterna med övervakning

publicerad 2 november 2016
Plakat under en demonstration mot massövervakning

Den nyzeeländska regeringen har i smyg betalat en inhemsk IT-firma åtskilliga miljoner för att ta fram mjukvara som ska hjälpa den brittiska statens övervakning av internettrafik.

Uppgifterna presenteras i internettidningen The Intercept tillsammans med Television New Zealand. Enligt dessa uppgifter har Nya Zeelands regering gett IT-firman Endace, som utvecklar mjukvara för företag som vill kunna skydda sig mot cyberattacker, över 11 miljoner dollar, motsvarande 100 miljoner kronor, i skattefinansierade bidrag.

Bidragen betalades ut för att Endace skulle utveckla ett program som den brittiska signalspaningsmyndigheten GCHQ kan ha nytta av i sitt övervakningsarbete, enligt läckta mejl och andra dokument. Programmet kom att få namnet Medusa och har fått miljontals människor i Nya Zeeland att bli övervakade.

Endace sålde sedan Medusa till GCHQ och flera andra signalspaningsmyndigheter i länder som USA, Israel, Kanada, Indien och Danmark. Endace sålde även programmet till en rad olika teleoperatörer och internetleverantörer samt till ett marockanskt säkerhetsföretag som anklagats för att använda sig av tortyr.

“Vår kommersiella teknik används av kunder över hela världen … som förlitar sig på nätverksövervakning för att skydda kritisk infrastruktur och data från cyberbrottslingar, terrorister, och statligt sponsrade cyberhot”, skriver Endaces vd i ett brev till The Intercept.

Endace beskriver sig själva som ett företag som tar fram mjukvara som gör det möjligt för kunderna att övervaka och avlyssna “100%” av internettrafiken. Endace har ett allseende öga som logotyp och mottot lyder: “makten att se alla”.

The Intercept skriver att de senaste avslöjandena är ett i raden av bevis som visar hur statliga övervakningsmyndigheter använder sig av den privata marknaden för att kunna utföra massövervakningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!