Zelenskyj möter JP Morgan-vd – hoppas på finansiering

Kriget i Ukraina

publicerad 16 januari 2024
- av Isac Boman
Volodmyr Zelenskyj och JP Morgans vd Jamie Dimon.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samtidigt som det rapporteras att västerländska ledares stöd för Ukraina är på väg att minska söker president Volodymyr Zelenskyj ständigt nya sätt att finansiera sina återuppbyggnadsplaner.

Enligt källor kommer Ukrainas president under pågående World Economic Forum i Davos att träffa bankjätten JP Morgans vd Jamie Dimon för att försöka säkra finansiering och samla in mer pengar.

JP Morgan är USA:s största och rikaste bank och beskrivs ofta som en av de mest ekonomiskt inflytelserika aktörerna i världen. Storbanken har tidigare agerat rådgivare till Ukrainas regering och hjälpt till med att säkerställa finansiering för återuppbyggnaden efter kriget.

När Euronews kontaktar ansvariga för banken vill de dock inte svara på några frågor.

Det bör påpekas att Ukraina är i ett ständigt behov av pengar efter det utdragna kriget mot Ryssland – detta trots att Västmakterna redan bidragit med över 230 miljarder euro i militärt och ekonomiskt stöd. Såväl i USA som i Europa hörs dock allt fler röster som kräver att den ekonomiska hjälpen till Ukraina minskas.

Redan tidigare har JP Morgan hjälpt Ukraina att få in drygt 25 miljarder dollar i statsobligationer sedan 2010 och man ledde även landets skuldomstrukturering förra året.

Kriget – “fantastisk möjlighet”

Vd:n Jamie Dimon har länge propagerat för att USA har ett ansvar att ”göra rätt” och hjälpa Ukraina, man har också engagerat sig i planer på att locka privat kapital till olika projekt i det krigshärjade landet.

I juni inledde Investmentbolaget BlackRock och JP Morgan ett samarbete med den ukrainska regeringen med syftet att inrätta ett utvecklingsfinansieringsinstitut som ska locka offentliga och privata investerare med projekt inom infrastruktur, klimat och jordbruk.

Enligt uppgifter kommer Zelenskyj också att träffa Schweiz president Viola Amherd – även det i avsikt att samla in pengar. Alplandet har hittills donerat drygt 2,3 miljarder euro till Ukraina.

Det kan också nämnas att en annan JP Morgan-chef, Stefan Weiler, kallat den nuvarande situationen i Ukraina med det pågående kriget för en “fantastisk möjlighet” för privata investerare att “satsa pengar på Ukrainas framtid”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!