Ökänd finansjätte ska bygga upp Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 14 februari 2023
- av Isac Boman
Volodymyr Zelenskyj och representanter för JP Morgan.

Ukrainas finansdepartement deklarerar nu att en av Wall Streets absoluta giganter ska se till att återuppbygga Ukraina efter kriget. Ingen mindre än världens största investmentbank JP Morgan är det som ska locka privata investerare för regeringen i Kiev.

– Det bästa receptet för restaureringen av Ukraina är inte bara att locka till sig offentliga medel, utan också mobilisering av privat kapital, hävdar Ukrainas finansminister Yulia Svyrydenko.

Enligt Svyrydenko är Ukraina i desperat behov av investerare för återuppbyggnad inom samhällsbärande sektorer som energi, jordbruk, naturresurser, infrastruktur och digital teknologi, som ska ligga i fokus.

JP Morgan ska bland annat agera som ”rådgivare” för att skapa “finansiell stabilitet” och, som man beskriver det, ”hantera statliga likviditetstillgångar, digitalisera ekonomin, identifiera möjligheter att upprätta nära ekonomiska band med Europa och skapa en institution för att vägleda och skydda offentliga och privata investeringar och underlätta handelsflöden”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj samtalade i helgen med bankens högsta företrädare via videolänk under en digital konferens, där också 200 investerare och företrädare för finanssektorn och andra företagsjättar deltog. Det framgick att även den beryktade finansjätten BlackRock ska involveras i återuppbyggnaden.

Världsbanken har tidigare uppskattat att återuppbyggnaden av Ukraina förväntas landa på cirka 600 miljarder euro – en summa som stiger för varje månad som kriget fortgår.

Nya Dagbladet har nyligen rapporterat om Zelenskyjs uttalanden om att Goldman Sachs, BlackRock och J.P. Morgan redan utgör direkta samarbetspartner för regeringen.

– Vi har redan lyckats dra till oss uppmärksamhet (från) och har samarbete med sådana jättar i den internationella finans- och investeringsvärlden som BlackRock, J.P. Morgan och Goldman Sachs, deklarerade han och tillade att amerikanska storföretag har blivit en integrerad del av ”det ukrainska sättet”.

– (Det är) uppenbart att amerikanska företag kan bli lokomotivet som återigen kommer att driva fram den globala ekonomiska tillväxten, deklarerade han vidare.

Noteras kan att även Storbritanniens tidigare premiärminister, den ökände globalisten Tony Blair, deltog i samtalen i egenskap av rådgivare för JP Morgan. Även Condoleezza Rice, neokonservativ säkerhetsrådgivare under Bush-regimen som införde övervakningssamhället i USA och invaderade Irak och Afghanistan, deltog via videolänk i samtalen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!