Så ignoreras covidvaccinet som dödsorsak i Storbritannien

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 14 november 2023
- av Sofie Persson
Kam Millers make Neil avled till följd av blodproppar efter covidvaccin.

Brittiska The Telegraph lyfter fram hur familjer i Storbritannien tvingas kämpa mot byråkratin för att få covidvaccin erkänt som orsak till deras anhörigas död. Ett av fallen rör Kam Miller, som till slut fått ett erkännande att hennes make Neil faktiskt dog av biverkningar från Astra Zenecas preparat.

Enligt officiella siffror har endast 64 personer avlidit till följd av covidvaccin sedan 2021 i Storbritannien, en siffra som dock exempelvis inte inkluderar dödsfall som inte hunnit registreras på grund av förseningar med att fastställa dödsorsaken, exempelvis om en undersökning fortfarande uppges pågå eller om en familj begärt ytterligare utredning.

Den brittiska tidningen The Telegraph lyfter fram exempel på sådana fall, där en persons dödscertifikat korrigerats först efter att släktingarna framfört tvivel eller krävt ytterligare utredning

Ett av fallen är Neil Miller som plötsligt avled i sitt hem i maj 2021. Då hade han nyligen kommit hem från sjukhuset där han behandlats för de blodproppar han fått som följd av covidvaccinet, ett syndrom som förkortas VITTS. När dödscertifikatet kom strax därefter stod det att han avlidit av ”naturliga orsaker”, något som hans fru, Kam Miller, bedömde inte stämde.

De sa att han hade en hjärtsjukdom och reumatoid artrit, säger hon till The Telegraph. Jag sa: Va? Jag sa: Nej, han har aldrig lidit av något sådant. Jag sa till dem att det stod i hans utskrivningspapper att han hade VITTS.

En obduktionsrapport skickades senare till familjen.

Enligt min mening har AstraZenecas Covid-19-vaccin inte på något sätt orsakat eller bidragit till den här mannens död” skrev rättsläkaren vid tillfället.

Familjen och läkare slog larm

Familjen menade att bedömningen inte var rättvis med tanke på Neils plötsliga död i samband med att han även lidit av VITTS och Kam bad därför rättsläkaren att ompröva beslutet. Samtidigt hade även Neils läkare och sköterska inom hematologi gjort samma sak utan Kams vetskap.

En ny utredning påbörjades och mer än ett år senare konstaterade rättsläkaren att ”vaccininducerade blodproppar och lågt antal blodplättar” också var en av dödsorsakerna för Neil.

Det var en sådan lättnad, berättar Kam till The Telegraph.

Att vaccinskadan hamnat på dödscertifikatet innebär också att hon nu kan ansöka om ersättning via det nationella programmet för vaccinskador. I skrivande stund har 148 personer i Storbritannien blivit beviljade ersättning via programmet där merparten av dessa härleds till Astra Zenecas covidvaccin.

Även Dr Stephen Wright avled i januari 2021 av en stroke man bedömde utlösts av ”naturliga orsaker”. När familjen slog larm och begärde ytterligare undersökning konstaterade en rättsläkare att Wrights död berodde på ”oavsiktliga komplikationer av vaccinationen”.

Stephen Ward dog kort efter att han behandlats för vad läkarna trodde var blodproppar som orsakats av Astra Zenecas covidvaccin. Det var dock inte något som konstaterades som dödsorsak från början, utan tog nära ett år av utredning innan dödscertifikatet till slut ändrades.

Antal rättsprocesser startade

Astra Zenecas preparat har uppmärksammats för allvarliga biverkningar även i andra sammanhang och ett antal länder stoppade det också tillfälligt på grund av riskerna som kopplades till det. I maj förra året bad bland annat den norska kommunikationsdistributören för Astra Zeneca, Jacob Lund, om ursäkt till dem som drabbats av vaccinskador. I våras meddelade också BBC-medarbetaren Lisa Shaw att hon stämmer läkemedelsföretaget efter att hennes man, Gareth Eve, avlidit av blodproppar som orsakats av covidvaccinet, en av flera rättsliga processer som drivs mot läkemedelsjätten.

Kam Miller känner att hon fått upprättelse för sin mans död efter att den faktiska dödsorsaken fastställts, men har nu även startat en rättsprocess mot läkemedelsföretaget.

Jag kände, ja, det här är rättvisa … men det gav mig kämpaglöd. Det gav mig en känsla av att du har rätt och att du måste ta det här vidare, säger hon.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!