Astra Zeneca stäms för vaccinskador

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 15 augusti 2023
- av Markus Andersson
Ett stort antal allvarliga skador har kopplats till Astra Zenecas covid-vaccin.

En domstol i sydtyska staden Bamberg begärde på måndagen in ett expertutlåtande i en rättsprocess mot den brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca.

Domstolen uttryckte tvivel kring huruvida läkemedelsjätten verkligen tillhandahållit tillräcklig information om biverkningar av covid-19-vaccin efter att en vaccinskadad kvinna lämnat in en stämningsansökan mot storföretaget.

Bakgrunden är att en 33-årig kvinna från Bayern stämmer Astra Zeneca på sammanlagt 867 200 euro efter att i mars 2021 vaccinerats med bolagets covid-vaccin Vaxzevria och sedan drabbats av proppar i blodkärlen i tarmarna och hamnat i koma. Till slut tvingades kvinnan också operera bort delar av sitt tarmsystem.

Domstolen antar för närvarande att käranden inte skulle ha vaccinerats med Astra Zeneca-vaccinet om risken för tarmvenstromboembolism hade presenterats i tillverkarens tekniska information”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Man vill därför inhämta ett expertutlåtande i syfte att klargöra frågan om huruvida ”en presentation i specialistinformationen var nödvändig baserat på den vetenskapliga statusen vid tidpunkten”.

Kvinnans advokat, Volker Loeschner, kallar domstolens beslut för en delseger och menar att beslutet skickar en tydlig signal för kommande liknande fall, att en domstol inte ensamma kan fatta beslut i dessa frågor utan ett expertutlåtande.

Det kan tilläggas att en regional domstol i staden Hof tidigare avfärdat kvinnans stämningsansökan med motiveringen att man varken kunde påvisa vare sig en produktdefekt eller ett informationsfel i samband med vaccinet – ett beslut som kvinnan överklagade.

Hittills har Astra Zeneca inte gjort några försök att ingå förlikning utan har hela tiden hänvisat till den första domstolens beslut.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!