Officiellt: USA lämnar Iranavtalet

publicerad 8 maj 2018
- av Alexander Almqvist
(t.v.) USA:s president Donald Trump. (t.h.) Irans president Hassan Rouhani.

USA:s president Donald Trump har meddelat att USA kommer att dra sig ur avtalet om Irans kärnprogram.

Trump offentliggjorde sitt beslut om Iranavtalet klockan 20 svensk tid på tisdagskvällen i ett officiellt tal från Vita huset. Han ska enligt New York Times innan ha meddelat Frankrikes president Emmanuel Macron att man kommer lämna avtalet. Trump har varit en högljudd motståndare till avtalet redan från starten 2015. Enligt Trump är avtalet dåligt för USA och Israel då han menar att det inte är tillräckligt för att stoppa Irans påstådda kärnvapenprogram.

Trump nämnde att beslutet fattats bland annat efter information från USA:s allierade i Mellanöstern. Han nämnde Israels påstådda bevis för att Iran har ett kärnvapenprogram som en av anledningarna till att man drar sig ur.

– Vi kommer inte att låta en regim som skanderar ‘död åt USA’ få tillgång till världens dödligaste vapen, sade Trump i sitt tal på tisdagskvällen.

Trump tillade att USA kommer att införa flera “kraftfulla” sanktioner mot Iran.

Iran har tidigare sagt att det kommer att bli konsekvenser för USA om man drar sig ur avtalet. Trumps beslut att lämna avtalet väntas förvärra den redan spända situationen i Mellanöstern och i synnerhet mellan ärkefienderna Iran och Israel.

Israel och deras premiärminister Benjamin Netanyahu är en annan motståndare till avtalet. I förra veckan höll Netanyahu en uppmärksammad presentation där han påstod att Iran fortfarande forskar om hur man framställer kärnvapen. Iran har hela tiden nekat till Israels anklagelser om att man planerar att förskaffa sig kärnvapen och menar att man hela tiden följt det som står i avtalet i enlighet med FN:s atomenergiorgan IAEA.

Iranavtalet kallas det internationella avtal mellan Iran och USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och EU. Avtalets syfte är att bland annat ge internationell insyn i det iranska kärnprogrammet. Iran tvingas genom avtalet att göra sig av med allt medelanrikat uran och 98 procent av låganrikat uran. Avtalet förbjuder även Iran från att exempelvis bygga tungvattenreaktorer inom de närmsta 15 åren.

I utbyte mot att ge upp den absoluta majoriteten av sitt uran lyfts en del ekonomiska sanktioner mot Iran. Landet har drabbats hårt av sanktionerna som bland annat slagit mot landets oljeexport, som är Irans främsta exportinkomstkälla. Efter avtalet fick Iran även tillgång till nästan 800 miljarder kronor i tillgångar som var frysta i utlandet.

Det är oklart om USA:s avhopp gör att Iranavtalet kollapsar helt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!