Transaktivist hyllas som “alla horors moder” på begravning

publicerad 22 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Kistan med Cecilia Gentilis kropp i St. Patricks Katedral i New York.

Förra veckan ägde en begravningsgudstjänst rum för den avlidna transaktivisten Cecilia Gentili i St. Patricks Katedral i New York. Evenemanget har emellertid skapat kontrovers efter att deltagarna hyllat den döde som “alla horors moder”, något som bland annat fått kyrkans ledning att reagera.

I torsdags förra veckan fylldes St. Patricks Katedral i New York av hundratals människor för att hedra Cecilia Gentili, en tongivande aktivist inom stadens transgemenskap och före detta sexarbetare.

Ceremonin hölls tio dagar efter Gentilis bortgång vid 52 års ålder och blev historisk, då den markerade den första begravningen av en transperson i katedralen. Enligt arrangörerna deltog över 1 400 personer.

Liaam Winslet, själv engagerad i transrörelsen, beskrev Cecilia Gentili som “Den här horan. Denna stora hora“, och uttryckte i minnestalet, till applåder och ovationer, att “Sankta Cecilia. Moder till alla horor” nu gått ur tiden.

Ett antal vänsterliberala politiker i New York var inte sena att på olika sätt ansluta sig till hyllningskören. En av dessa var uttalat vänsterliberala kongresskvinnan Alexandria Ocasio-Cortez (D).

“Skandalöst beteende”

St. Patricks Katedral är känd för sin historia och betydelse för den katolska diasporan i New York. Trots tidigare dispyter och gräl kring hbtq-frågor och homosexualitet accepterade kyrkan emellertid att hålla Gentilis begravning i katedralen.

Efter ceremonin fördömde New Yorks Ärkestift det man menar är “skandalöst beteende” från vissa deltagare. I ett uttalande betonade företrädare för stiftet att de inte erhållit kännedom om Gentilis transidentitet när de gick med på att hålla begravningen.

Katedralen visste bara att familj och vänner hade begärt en begravningsmässa för en katolik, och hade ingen aning om att vårt välkomnande och vår bön skulle degraderas på ett sådant hädiskt och bedrägligt sätt.

“Radikal glädje”

Kyrkan meddelade i ett uppföljande uttalande att de inte såg något problem med Gentilis bakgrund i sig, men att man starkt motsätter sig “beteendet hos vissa” som fällde kommentarer som “alla horors moder” samt ändringar av texter under ceremonin. Som exempel blev bönen “Ave Maria” förvanskad till “Ave Cecilia”.

Medlemmar av Gentilis familj svarade på kyrkans påståenden genom att säga att man “förde värdefullt liv och radikal glädje till katedralen i historiskt trots mot kyrkans hyckleri och anti-transhat“. Vidare hävdade man att “hennes begravningsgudstjänst återspeglade den kärlek hon hade för sitt samhälle och ett bevis på effekten av hennes outtröttliga förespråkande“.

Cecilia Gentili

Född i Argentina 1972, betraktas som en ikon inom hbtq-rörelsen och var öppen ateist. Han avled den 6 februari i år och anses vara den första transperson som hedrats med en begravning i St. Patrick's Cathedral. Tidigare har katedralen varit platsen för kontroversiella händelser och protester rörande hbtq-frågor, särskilt under AIDS-krisen på 80-talet.

I sina tidiga år kämpade Gentili mot trauman, inklusive sexuella övergrepp som barn, och emigrerade på 2000-talet som papperslös immigrant till USA. Trots att han upplevde hemlöshet och missbruk lyckades han senare beviljas asyl. Han delade sitt hbtq-engagemang genom scenframträdanden som Red Ink och The Knife Cuts Both Ways samt medverkan i TV-serien Pose.

 

St Patrick's Cathedral

Katolsk katedral i stadsdelen Midtown Manhattan i New York City och säte för ärkebiskopen av New York och församlingskyrka.

Katedralen upptar ett kvarter som avgränsas av Fifth Avenue, Madison Avenue, 50th Street och 51st Street. Den ritades av James Renwick Jr. och är den största katolska katedralen i Nordamerika i nygotisk stil.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!