Brittisk vårdgivare: ”Transkvinnors och biologiska kvinnors bröstmjölk lika bra för spädbarn”

HBTQ-lobbyn

publicerad 20 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Trans hbtq
Hbtq-rörelsen har länge drivit tesen att det inte finns några skillnader mellan transkvinnor och biologiska kvinnor.

Vårdgivaren University of Sussex Hospitals NHS Trust, som ingår i det skattefinansierade och offentliga brittiska sjukvårdssystemet, hävdar att bröstmjölk som producerats av transkvinnor är lika bra för spädbarn som den som produceras av biologiska kvinnor som faktiskt fött barn.

I ett brev till en grupp aktivister skriver ansvariga att transkvinnors mjölk, efter att de tagit en kombination av olika läkemedel, är ”jämförbar med den mjölk som produceras efter att en baby fötts”.

Sjukvårdsenheten, som bland annat driver Royal Sussex County Hospital, Worthing Hospital och Royal Alexandra Children’s Hospital, var också den första i Storbritannien att använda termen “bröstmatning” istället för amning, eftersom denna term av transaktivister anses vara mer inkluderande.

Sjukhuset skapade 2021 vad man kallade Storbritanniens “första kliniska och språkliga riktlinjer som stödjer transpersoner och icke binära personer som föder barn”.

I riktlinjerna fanns även påståenden om transkvinnors förmågor att producera mjölk till spädbarn – dessa blev föremål för klagomål som fördes fram av organisationen Children of Transitioners – en organisation som grundades av en kvinna vars far genomgått en könsmanipulerande behandling.

Hormoner och läkemedel

I sitt svar från augusti 2023 försvarade sjukhuset sina påståenden och hänvisade till fem artiklar från 1977 och pekade på Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer och påstått “överväldigande bevis” för att “bröstmjölk” är bättre för spädbarn än modersmjölksersättning.

Man hänvisade också till en studie från 2022, som fann att “testosteronkoncentrationerna i mjölken” var under en procent och att “inga observerbara biverkningar” kunde ses hos spädbarnen. Studien pågick i fem månader och inga långsiktiga data erhölls.

För att män ska kunna amma måste de utveckla mjölkproducerande körtlar genom att ta hormonet progestin. Ett läkemedel krävs också för att laktera, exempelvis domperidon, som ofta ordineras till kvinnor som kämpar för att amma, och hjälper till att stimulera produktionen av prolaktin – ett separat hormon som talar om för kroppen att producera mjölk, noterar The Telegraph.

“Män kan inte amma”

Lottie Moore från den konservativa tankesmedjan Policy Exchange, och som nyligen offentliggjorde brevet till allmänheten, säger att vårdgivarna “är obalanserade och naiva i att påstå att de sekret som produceras av en man på hormoner kan ge ett spädbarn näring på samma sätt som en mors bröstmjölk kan“.

Vårdgivaren har nu tagit bort webbsidan där vägledningen publicerades, men länkar nu istället till en extern webbplats, La Leche League, som uppger att den “stöder alla som vill amma eller bröstmjölka i att nå sina mål“.

– Att en VD och medicinsk chef för en NHS-trust prioriterar transidentiteter över vad som är bäst för mödrar och deras barn är djupt oroande, kommenterar Maya Forstater, chef för kampanjgruppen Sex Matters.

– Manliga personer, oavsett hur de identifierar eller beskriver sig själva, kan inte amma, påpekar Milli Hill, kampanjarbetare för kvinnors rättigheter vid förlossning.

Vårdgivaren står dock fast vid sina kommentarer och menar att de baseras på ”fakta”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!