Storbritanniens kulturminister: “Överväg förbud mot transsexuella idrottare”

publicerad 23 mars 2024
- av Sofie Persson
Lucy Frazer menar att det finns en "inneboende orättvisa" i att låta biologiska män tävla mot biologiska kvinnor.

Storbritanniens kulturminister Lucy Frazer menar att alla idrottsorganisationer i landet bör se över sina regler om transsexuella idrottare som tävlar i kvinnoidrotter. Bland annat bör man överväga att förbjuda transsexuella idrottare från damfotboll för att undvika att ge någon en “orättvis konkurrensfördel”.

Transsexuella, biologiskt födda män, som tävlar mot kvinnor i sport har gett upphov till stark kritik de senaste åren. Bland annat blev det en stor dispyt inom simning när Lia Thomas, född Will Thomas, krossade flera damrekord på University of Pennsylvania.

Globalt har dock åtskilliga idrottsorganisationer antingen förbjudit eller lagt in restriktioner för transsexuella som genomgått manlig pubertet att tävla i kvinnosporter. I Storbritannien tillåts dock transsexuella fortfarande delta inom flera sporter, förutsatt att man kan uppvisa reducerade nivåer testosteron.

I december förra året uppmanade en grupp brittiska parlamentsledamöter Englands fotbollsförbund The Football Association (FA) att förbjuda transsexuella spelares deltagande i damfotboll. Lucy Frazer, minister för kultur, medier och idrott, menar att FA bör se över sin nuvarande politik “mycket noggrant”.

Jag anser att det är mycket viktigt att kvinnor kan tävla mot kvinnor och att det finns en inneboende orättvisa, att om man inte biologiskt är en kvinna har man en konkurrensfördel, säger hon till Sky News.

“Inte lämpligt”

Vidare pekar hon på de sportorganisationer, som bland annat World Athletics, som beslutat om att det “inte är lämpligt att låta kvinnor tävla mot personer som inte biologiskt är kvinnor“.

Vi har sett det i rodd. Vi har sett det i simning, och jag skulle vilja uppmuntra andra idrottsorgan att titta på detta mycket noggrant.

Kritiker av inkludering av transpersoner i damidrott menar att genomgången manlig pubertet bland annat ger idrottare en enorm muskuloskeletal fördel som övergången till “kvinna” inte mildrar, något som också kan ses när transpersoner är överlägsna i sporterna.  HBTQ-grupper menar dock att förbud mot transpersoner att delta i sport är “diskriminering” och att det krävs mer forskning kring ämnet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!